1982 Anayasasının Genel Özellikleri Nedir? Ne Demek? Hakkında Kısaca Bilgi

1982 Anayasasının Genel Özellikleri nedir? ne nemek? hakkında kısaca bilgi

Hukuk Terimi Olarak 1982 Anayasasının Genel Özellikleri

Genel nitelikte değil daha ayrıntılı hazırlanmıştır. Bu açıdan her iki anayasada kazuist sistemle hazırlanmıştır. Bunun sebebi ise her iki anayasanın da tepki niteliği taşımasıdır dolayısıyla daha ayrıntılı düzenlemeler mevcuttur. Bunun diğer bir sebebi ise siyasi kültürle alakalıdır. Yaşanan siyasal sorunlara daha legalistik çözümler bulmak gerekçesi ile bu sistem kullanılmıştır.82 anayasası 61 'e göre daha kazuist bir karaktere sahiptir. Her iki anayasanın başlangıç kısımları mukayese edilirse 82'ninkinin daha uzun olduğu görülür. Ayrıca 1961 anayasasının 151 madde ve 11 geçici maddesi mevcuttu. Fakat 1982 anayasasının 177 maddesi ve 16 geçici maddesi vardır. Ayrıca 1961 anayasasının herhangi bir maddesine tekabül eden 1982 anayasası maddesi diğerine oranla daha uzun ve ayrıntılı tutulmuştur.

Hukuk Terimleri Sözlüğü (2529)


Bilgiyi Paylaşın: tweet facebook
1982 Anayasasının Genel Özellikleri terimi hakkında yorum yazabilirsiniz.
1982 Anayasasının Genel Özellikleri terimi hakkındaki yorumlar

1982 Anayasasının Genel Özellikleri hakkında henüz yorum yazılmamış. Üstteki formu kullanarak ilk yorumu yazabilirsiniz.

1982 Anayasasının Genel Özellikleri ile ilgili benzer terimler:

Avârız: Kazalar; belâlar; borçlanma ve hak kazanma yeterliliğini kısan veya yok eden haller.

Asliye Ceza Mahkemesi: Sulh Ceza Mahkemesi ile ağır ceza mahkemesinin görev alanları dışında kalan bütün ceza yargılaması işlerine bakan mahkemedir. Bu mahkemelerde savcı bulunma zorunluluğu yoktur.

Zâhir: - Ez-Zâhir : Allahü teâlânın Esmâ-i hüsnâsından (güzel isimlerinden). Varlığında şek ve şüphe olmayan, her eserinde varlığına deliller, işaretler bulunan yüce Allah.

- Açık, görünen, dış görünüş, insanın dış görünüşü.

- Fıkıh usulü ilminde; sevk edilmediği, kendisi için buyrulmadığı mana, açıkça ve kolayca anlaşılan lafız (söz).

Zilhicce: 1. Kamerî ayların on ikincisi.

2. Eski Arap geleneğine göre içerisinde savaş yapılması yasak olan dört haram aydan biri. Haram aylar; recep, zilkade, zilhicce ve muharremdir. Hac ve kurban ibadetleri zilhicce ayı içerisinde yerine getirilir.