Adventif Kök Nedir? Ne Demek? Hakkında Kısaca Bilgi

Adventif Kök nedir? ne nemek? hakkında kısaca bilgi

Ziraat (Tarım) Terimi Olarak Adventif Kök

Gövde, dal, sürgün veya çeliklerden oluşan köklerdir.

Ziraat (Tarım) Terimleri Sözlüğü (706)


Bilgiyi Paylaşın: tweet facebook
Adventif Kök terimi hakkında yorum yazabilirsiniz.
Adventif Kök terimi hakkındaki yorumlar

Adventif Kök hakkında henüz yorum yazılmamış. Üstteki formu kullanarak ilk yorumu yazabilirsiniz.

Adventif Kök ile ilgili benzer terimler:

Bel Kalınlığı Ölçümü: Bel kalınlığınızın ölçüsü; diyabet, kalp ve karaciğer hastalıklarının habercisi olabilir. Herhangi bir şikayetiniz olmasa da bel kalınlığınızı takip etmek, öncü sinyalleri okumanın en önemli adımıdır. Ayda bir kez sıradan bir mezura yardımıyla bel kalınlığınızı ölçüp kaydederek işe başlayabilirsiniz. Mezuranın işaret ettiği rakamın, boyunuzun (santimetre cinsinden) yarısından düşük olması, ideal bel kalınlığına sahip olduğunuz anlamına gelir. Eğer yüksek ise kalp hastalığı ve diyabet riskiniz var demektir!

Tansiyon: Tansiyon; kalp ve damar hastalıklarının habercisi olabileceği gibi felç geçirme riski ve böbrek hastalıkları hakkında da sinyal verir. Herhangi bir şikayetiniz olmasa da tansiyonunuzu muhakkak ölçmeniz gerekir. Ayda bir gün ve günde üç kez (sabah uyandığınızda, öğle yemeğinin ardından ve akşam dinlenme saatinizde) tansiyonunuzu ölçerek kaydetmek, kalp hastalığı yaşama riskinizi görmenizi sağlar. Genel olarak büyük tansiyonunuzu bilmenizde fayda var, bu tansiyon kalbin her nabızdaki kan pompalarken karşı olarak çalıştığı basıncı yansıtır. Büyük tansiyonunuzda 130 üstü hipertansiyon olarak kabul edilmeye başlar ve bu rakam 140'ı geçtiğinde artık tansiyonunuz çok yüksek demektir ve bir doktora başvurmanız gerekir.

Trigliserid: Trigliserid, besinlerden alınan enerjinin vücudumuzdaki hücrelere taşınmasında görevli kolesterol benzeri bir yağdır. Yüksek trigliserid seviyesi, yüksek kalp hastalığı riski anlamına gelir. HDL, trigliserid ile yakından ilgilidir. Trigliserid seviyesi yüksek olan insanlarda, HDL seviyesinin düşük ve kandaki pıhtılaşma oranının ise yüksek olduğu görülür. Harvard Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma sonucu; HDL ve trigliserid seviyelerinin birbirlerine olan etkileri incelenmiş ve araştırma sonucuna göre, tek başına trigliserid seviyesinin yüksek oluşunun, kalp krizi riskini üç kat artırdığı tespit edilmiş. HDL ve trigliserid arasındaki oran arttıkça kalp krizine yakalanma oranının 16 katına kadar çıktığı da gözlemlenmiş. HDL ve trigliserid arasındaki oran, hayati önem taşıdığından mutlaka dikkate alınması gerekir. HDL ve trigliserid arasındaki oran 2 olmalıdır. (Bu oranı, trigliseridi HDL seviyesine bölerek bulabilirsiniz.)

Kolesterol: 1- Kolesterol, karaciğerde üretilen ve vücudumuzun tüm hücrelerinde bulunan yağ benzeri bir maddedir. Halk arasında iyi kolesterol olarak bilinen HDL, damar tıkanıklığını önlemeye yardımcı olurken kötü kolesterol olarak bilinen LDL, damar iç yüzeylerinde plak oluşumuna neden olarak tıkanıklığa yol açar.

2- Hayvansal ve bitkisel yağların içerisinde bulunan, karaciğer tarafından sentez edilen bir maddedir. Kanda normalden fazla bulunması halinde, damar sertliğine neden olur, ve bazen de safra pigmentleri ile birleşerek safra taşlarının oluşumunda rol oynar.