Akıl Baliğ Nedir? Ne Demek? Hakkında Kısaca Bilgi

Akıl Baliğ nedir? ne nemek? hakkında kısaca bilgi

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Akıl Baliğ

1. Buluğ çağına ulaşmış akıllı kimse.

2. Mükellef, yükümlülük ve sorumluluk altına giren kimse.

3. Allah’ın emir ve yasaklarından sorumlu olma yaşı. Kız ve erkek çocuklarında akıl baliğ olma çağı iklimlere ve ekonomik durumlara göre farklılık gösterir.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü (1529)


Bilgiyi Paylaşın: tweet facebook
Akıl Baliğ terimi hakkında yorum yazabilirsiniz.
Akıl Baliğ terimi hakkındaki yorumlar

Akıl Baliğ hakkında henüz yorum yazılmamış. Üstteki formu kullanarak ilk yorumu yazabilirsiniz.

Akıl Baliğ ile ilgili benzer terimler:

Ahitname: 1. Antlaşma belgesi, antlaşma, anlaşma, sözleşme, mukavele.

2. Yazılı emir ve talimat; bazı şahıs ve gruplara tanınan hak ve imtiyazları, yabancılarla yapılan anlaşma hükümlerini içeren belge.

3. Hz. Peygamber’in, halife ve hükümdarların emriyle çeşitli kademelerdeki yönetici ve memurlarla ilgili olarak düzenlenen tayin kararı.

Ahilik: Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu’da kurulan ve gelişen dinî ve toplumsal yönü olan bir esnaf teşkilatı. Kurucusu Ahi Evran (ö.1262, 1300 veya 1317)’dır.
O, dericilerin piri ve otuz iki çeşit esnaf ve zanaatkâr grubunun lideri olarak tanınmaktadır. Aynı zamanda bir ilim ve fikir adamıdır. Ahilik teşkilatının temel yapısını, yiğitlik ve cömertlik başta olmak üzere tüm yüksek değerleri kendisinde toplamayı amaç edinen ve bu değerlerden taviz vermeyen zanaatkâr gençler oluşturur. Ahilik, temel ilkelerini İslam tasavvufundaki fütüvvet ahlakından aldığı için ahiliğe “Fütüvvet Teşkilatı” da denir. “Selçuklular ve ilk Osmanlılar zamanında Ahilik din ile zanaatı birleştirmek suretiyle çok kuvvetli bir hareket hâline gelmişti.” (M. Kaplan)

Abdest Bozmak: 1. İdrar veya dışkı yapmak için ayakyoluna, helâya gitme.

2. Yellenmek.

Xenon Far: Xenon farlar son dönemde orta-üst sınıf otomobillerde sıkça rastlanmaya başlayan bir aksesuar ise de, XENON tipi aydınlatma esasen otomobil sektörüne girmeden önce de çok uzun yıllardır değişik sektörlerde kullanılan bir aydınlatma türüdür.

Bu aydınlatma türüne ismini veren XENON esas itibariyle renksiz, kokusuz, ağır ve gaz formunda bir kimyasal elementtir (Atomik numarası 52, sembolü Xe). 1898’de keşfedilen Xenon gazının, aydınlatma amaçlı ilk kullanımı 1930’lara rastlamaktadır. Bu aydınlatma sisteminin Otomobil sektörüne girişi ise 1990’larda olmuş ve kullanımı giderek yaygınlaşmıştır.

Xenon aydınlatmanın özelliklerinden biri kısa mesafelerde yoğun bir ışık sağlaması olduğundan otomobillerde kullanımı giderek artmaktadır. Ayrıca Xenon farların normal farlara göre %15 oranında gün ışığına daha yakın bir ışıması mevcuttur ve bu nedenle xenon farlar standart farlara kıyasla sürücü için daha iyi ve net bir aydınlatma sağlamaktadır. Öte yandan xenon farlarda yansıma oranı standart farlara göre daha yüksek olduğundan, xenon fara sahip araçlar karşıdan gelen araçların sürücülerinin daha fazla gözünü aldığı söylenmektedir.