Aks Lalesi Nedir? Ne Demek? Hakkında Kısaca Bilgi

Aks Lalesi nedir? ne nemek? hakkında kısaca bilgi

Otomobil-Araba Terimi Olarak Aks Lalesi

Aks lalesi, motorlu araçlarda, motorun ürettiği döndürme kuvvetini akslar aracılığı ile (akis) tekerleklere iletir. Burada hareketli temel iki parça bulunur. Bunlardan ilki motor tarafında bulunan Aks Lalesi denilen parça, diğeri de aks kafası, tekerleklerin olduğu kısımdadır. İşte motorun ürettiği döndürme gücünü aks miline iletirken motordan çıkış noktasında bulunan ve aks milinin içine girdiği parçanın adı Aks Lalesidir. Bu parça aks milinin zarar görmesi durumunda, motordan kolayca çıkarılmasına olanak sağlayan güçlü metalden üretilmiş, aşınması ve bozulması uzun yıllar sürebilecek değerli bir parçadır. Önden çekişli araçlarda sağ ve sol olmak üzere iki adet bulunur. Gerek değiştirilmesi gerekse malzemenin kendi özelliğinden kaynaklanan değeriyle oldukça pahalı bir mekanik parçadır.

Otomobil-Araba Terimleri Sözlüğü (268)


Bilgiyi Paylaşın: tweet facebook
Aks Lalesi terimi hakkında yorum yazabilirsiniz.
Aks Lalesi terimi hakkındaki yorumlar

Aks Lalesi hakkında henüz yorum yazılmamış. Üstteki formu kullanarak ilk yorumu yazabilirsiniz.

Aks Lalesi ile ilgili benzer terimler:

Araba Anteni: Araba veya motorlu taşıtlarda kullanılan radyoların yayın frekansını algılayabilmesi için aracın dışında konumlandırılan alüminyum veya metal bir parçadır. Çeşitli tipleri ve araç üzerinde konumlandırılan çeşitli yerlere sahiptir. Örneğin araç tavanı, ön çamurluk, arka çamurluk veya araç camlarına gizlenmiş rezistans anten şeklinde bulunur.

Şaft: Arka tekerleklerden çekiş sağlayan veya 4×4 otomobillerde, motor+şanzımandan aldığı dönme hareketini, önce diferansiyele oradan da tekerleklere iletilmesini sağlayan ara bağlantı milidir.

Şaftların kısa tip olanlarına aks mili de denir. Genellikle önden çekişli otomobillerde bulunur.

Onarım Bölgesi: Sahanın oyun komitesince işaretlenen her hangi bir bölümü. Tanım, işaretlenmemiş olsa bile, kaldırılmak üzere istiflenmiş malzemeyi ve açılmış deliği de kapsar.

Geçici Su: Bir oyuncunun vuruş duruşunu almasından önce veya sonra sahada geçici olarak beliren su birikintileri. Kırağı ve don geçici su değildir.