Antijen Nedir? Ne Demek? Hakkında Kısaca Bilgi

Antijen nedir? ne nemek? hakkında kısaca bilgi

Fen Bilimleri Terimi Olarak Antijen

1. Canlı vücuduna dışarıdan giren ve antikor oluşmasını sağlayan yabancı madde.

2. Bakteri, virüs vb. gibi protein yapılı mikroplardır.

Fen Bilimleri Terimleri Sözlüğü (1654)


Biyoloji Terimi Olarak Antijen

1. Canlı vücuduna dışarıdan giren ve antikor oluşmasını sağlayan protein yapısında yabancı madde.

2. Bir organizmada özgül antikorların yapılmasını başlatan protein ya da protein+polisakkarit bileşiminde bir yabancı maddedir.

3. İçerisine girdiği organizma aracılığıyla antikor oluşumunu sağlayan bakteri, virüs, parazit vb. protein yapısında madde.

4. Organizmada bağışıklık tepkisine yol açan yabancı molekül.

Biyoloji Terimleri Sözlüğü (2076)


Genetik Terimi Olarak Antijen

Vücuda girişi kendisine karşı antikor oluşmasına sebep olan protein yapısında madde.

Genetik Terimleri Sözlüğü (169)


Bilgiyi Paylaşın: tweet facebook
Antijen terimi hakkında yorum yazabilirsiniz.
Antijen terimi hakkındaki yorumlar

Antijen hakkında henüz yorum yazılmamış. Üstteki formu kullanarak ilk yorumu yazabilirsiniz.

Antijen ile ilgili benzer terimler:

Çok Alellik: Bir popülâsyonda aynı karaktere etki eden ikiden fazla alelin bulunması durumudur. İnsanlarda ABO kan grupları çok alelliğe örnek olarak verilebilir.

Pleiotropi: Klasik Mendel kalıtımında bir gen sadece belirli bir fenotipik karakteri belirler. Ancak, bu durum her zaman geçerli değildir. Tek bir genin birden fazla fenotipik özelliği etkilemesine pleiotropi adı verilir. Örneğin Drosophila'da beyaz göz renginin meydana gelmesini sağlayan çekinik bir gen, aynı zamanda dişilerde sperm depolayan torbanın şeklini de belirler. Aynı şekilde Drosophila'da larvaların yarı şeffaf olmasını sağlayan çekinik bir gen, larvaların gelişimini de engelleyerek ölüme neden olur.

Eş Baskınlık: 1. Heterozigot genotipteki bireylerde, her iki alelin fenotipi ayrı ayrı ve farklı bir şekilde etkilemesi.

2. Bir karakterle ilgili alel çiftleri bir araya geldiğinde her ikisinin de birlikte etkisini fenotipte göstermesine eş baskınlık denir. Her iki alel de büyük harflerle gösterilir.

Eksik Baskınlık: Bir özelliği kontrol eden iki alelin birbirlerine baskın ya da çekinik olmaması durumudur. Aslanağzı bitkisinin çiçek rengi ve endülüs tavuklarındaki tüy rengi eksik baskınlığa örnek olarak verilebilir.