Compression (Sıkıştırma) Nedir? Ne Demek? Hakkında Kısaca Bilgi

Compression (Sıkıştırma) nedir? ne nemek? hakkında kısaca bilgi

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Compression (Sıkıştırma)

Bir dijital kameranın oluşturduğu resim dosyası en az 640×480 çözünürlüklü olsa, bu 307200 piksellik bir resim dosyası demektir. Her bir piksel 24 bit renk derinliğine sahip olduğuna göre bu resim dosyası takriben 1 MB'lık bir dosya olacaktır demek. Bu nedenle dijital kameralar genellikle resim dosyasını sıkıştırarak kaydeden resim formatı kullanırlar ki oluşacak bu 1 MB'lık esim dosyası daha az yer kaplayarak daha fazla resim çekebilme imkanı oluşabilsin. Bunların en yaygını da JPEG resim formatıdır. Fakat sıkıştırma esnasında resim dosyasında her ne kadar bir çok kimse tarafından anlaşılamasa da veri kaybının olduğunu unutmamak gerekir.

Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü (672)


Uydu Terimi Olarak Compression (Sıkıştırma)

Kullanılan bant genişliğinin azaltılması, en etkili şekilde kullanılması için ses ve görüntü sinyallerinin bandt genişliğinin azaltılmasına yönelik yapılan işlemdir. Sıkıştırılan sinyal, uydu “transponder”ında daha az yer kaplar ve uydudaki transponder kapasitesini daha etkili olarak kullanılır.

Uydu Terimleri Sözlüğü (225)


Bilgiyi Paylaşın: tweet facebook
Compression (Sıkıştırma) terimi hakkında yorum yazabilirsiniz.
Compression (Sıkıştırma) terimi hakkındaki yorumlar

Compression (Sıkıştırma) hakkında henüz yorum yazılmamış. Üstteki formu kullanarak ilk yorumu yazabilirsiniz.

Compression (Sıkıştırma) ile ilgili benzer terimler:

Decibel (dB): Desibel, sinyal şiddeti, volüm veya direnç yüzünden sinyal zayıflama miktarının logaritmik ifadesi olan bir analog ölçü birimi.

Demodülasyon: Bir taşıyıcı üzerine modüle edilmiş olan bilgi sinyalinin taşıyıcının üzerinden geri alınması işlemi.

Dijital: Herhangi bir zaman aralığında belirli değerler alan sinyallerdir. Dijital sistemler temel olarak “0” ve “1” değerlerinden oluşmaktadır.

Downlink: Haberleşme uydusundan yeryüzündeki antene gönderilen sinyal Downlink olarak adlandırılır. Tersi işleme Uplink denir.