Demir Taraması Nedir? Ne Demek? Hakkında Kısaca Bilgi

Demir Taraması nedir? ne nemek? hakkında kısaca bilgi

Denizcilik Terimi Olarak Demir Taraması

Demirin tırnaklarının dibe tam saplanmaması nedeniyle demirin kayması.Demirin deniz dibinden kurtularak dibe tutunamamasına denir.

Denizcilik Terimleri Sözlüğü (839)


Bilgiyi Paylaşın: tweet facebook
Demir Taraması terimi hakkında yorum yazabilirsiniz.
Demir Taraması terimi hakkındaki yorumlar

Demir Taraması hakkında henüz yorum yazılmamış. Üstteki formu kullanarak ilk yorumu yazabilirsiniz.

Demir Taraması ile ilgili benzer terimler:

Demir (Çapa): 1- Gemi ve deniz araçlarını, deniz üzerinde istenilen yerde sabit tutmak için halat veya zincire bağlı olarak denize bıraktıkları özel biçimde dökme demir veya çelikten yapılmış ağırlıktır.

2- Teknenin dalga ve rüzgârla kaymasını engelleyip, onu sabit bir noktada tutması için dizayn edilmiş büyük ve ağır cisim.

Kurtağzı: Sahile veya diğer bir gemiye verilen bir halatın güvertede kaymadan ve istenilen yerden verilmesini temin etmek için halatın içinden geçirildiği ağzı açık demir veya sarıdan yapılmış yerlere denir.

Tonaj Ölçüleri: GROS TONAJ : Geminin bütün kapalı yerlerinin kadem küp olarak hacminin 100 ft³ veya 2.83 m³ değerine bölünmesiyle elde edilen tonaj türüdür.

NET TONAJ : Geminin tüm kapalı yerlerinin tonajı olan gros tonajdan, para kazanılmasında rolü olmayan makine, kazan, personel ve gemi işleri için kullanılan yerlerin hacminin çıkartılması ile elde edilen tonaj değeridir.

DETVEYT TONAJ : Bir geminin taşıyabileceği maksimum ağırlık miktarıdır. Bu miktar yüklü deplasmanla boş deplasman arasındaki farktan elde edilir. Bu tonaja; yük, stor, yakıt, yağ, su ve balast gibi ağırlıklar girer.

DEPLASMAN TONAJ : Bir geminin belirli bir durumda yüzerken taşırmış olduğu suyun miktarıdır.

BOŞ DEPLASMAN : Tekne, makine, donanımlar, yedek parçalar ve tüm bağlı cihazlar, stimli gemi ise çalışması için gerekli olan kazan suyu ağırlıklarının toplamıdır.

Fribord Markaları: Gemilerin bordalarında bulunan disk, çizgiler ve harfler. "Sigorta markası" da denir. 80 register tondan büyük gemilere uygulanması zorunludur. Gemi uluslararası konvansiyona göre bu işaretlere, sınırlara göre yüklenir. Harflerin anlamları şöyledir:

S=(Summer) Dairenin merkezinden geçen çizginin üst kenarı ve aynı zamanda S ile işaretlenen çizginin üst kenarıyla gösterilen Yaz Yükleme Sınırı.

W=(Winter) W ile işaretlenen çizginin üst kenarıyla gösterilen Kış Yükleme Sınırı.

WNA=(Winter North Atlantic) WNA ile markalanan çizginin üst kenarı tarafından gösterilen Kış Kuzey Atlantik Yükleme Sınırı.
Bu çizgi tanker olmayan, 330 kadem uzunluğun üstünde bir vapurda gösterilmeyecektir.

T=(Tropical) T ile markalanan çizginin üst kenarı tarafından gösterilen Tropikal Yükleme Sınırı.

F=(Fresh water) F ile işaretli çizginin üst kenarı tarafından gösterilen yazın Tatlı Su Yükleme Sınırı.

TF=(Tropical Fresh water) TF ile işaretli çizginin üst kenarı tarafından gösterilen yazın Tropikal Tatlı Su Yükleme Sınırı.