Hâkim Renk Nedir? Ne Demek? Hakkında Kısaca Bilgi

Hâkim Renk nedir? ne nemek? hakkında kısaca bilgi

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Hâkim Renk

Bir tonun veya tek bir rengin diğer renklere nazaran baskın şekilde bir fotoğrafa hâkim olmasıdır. Bu durum, ışığın kalitesinden dolayı meydana gelebileceği gibi çekim koşullarına uymayan renk ısısında bir filmin kullanılması, yanlış filtrenin takılması veya banyonun yanlış uygulanması gibi etkenler sonucunda da ortaya çıkabilir.

Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü (672)


Bilgiyi Paylaşın: tweet facebook
Hâkim Renk terimi hakkında yorum yazabilirsiniz.
Hâkim Renk terimi hakkındaki yorumlar

Hâkim Renk hakkında henüz yorum yazılmamış. Üstteki formu kullanarak ilk yorumu yazabilirsiniz.

Hâkim Renk ile ilgili benzer terimler:

Gren: 1- Görüntüler, film üzerine ışığa duyarlı gümüş parçacıkları veya renk molekülleri tarafından kaydedilirler ve bunların dokusu (gren) büyütüldüklerinde (çok büyük baskılarda veya diapozitiflere lupla bakıldığında) görülebilir hale gelir. Yavaş filmler genellikle, hızlı filmlere oranla daha küçük grenlere sahiptirler.

2- Film ya da baskılar üzerinde görüntüyü oluşturan noktalardır. Yavaş filmler (düşük ASA değerli filmler, örneğin 25 ASA, 50 ASA) küçük grenlidirler ve oluşturdukları görüntü keskindir, bunun tersi olarak hızlı filmler (Yüksek ASA) değerli filmler, örneğin 400 ASA, 800 ASA) büyük grenlidirler ve oluşturdukları görüntü keskin değildir, grenler görüntü üzerinde seçilebilir.

GIF: 1- Küçük boyutları nedeniyle internet üzerinde çok sık kullanılan bir dijital dosya türüdür. Ancak zayıf renk paleti ve sıkıştırıldığında renk verilerinin kaybolması nedeniyle fotoğraf için uygun bir dosya türü değildir.

2- Yaygın dijital görüntü formatlarından biridir. Ancak dijital fotoğrafçılık alanında pek tercih edilmez.

Geniş Açı Objektif: Bir formatta standart kabul edilen objektiften daha kısa odak uzaklığına sahip objektiflerdir. 35mm makinelerde 40mm odak uzaklığının altındaki tüm objektifler geniş açılı olarak adlandırılırlar. (Bu terim aynı zamanda alan açısı 50 derecenin üzerinde olan objektifler için de kullanılmaktadır).Konuyu daha geniş bir görüş açısı ile algılayan objektif türüdür.

Flaş Metre (Işık Ölçücü): Elektronik flaşın yaydığı ışığın yoğunluğunu ölçmek için kullanılan bir pozometre türüdür. Buradan okunan değer, doğru bir diyafram/flaş senkronizasyonu kombinasyonu belirlemek için kullanılır.