Kızıl Dev Nedir? Ne Demek? Hakkında Kısaca Bilgi

Kızıl Dev nedir? ne nemek? hakkında kısaca bilgi

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Kızıl Dev

Güneş gibi yıldızlarda merkezdeki füzyon tepkimeleriyle hidrojen helyuma dönüşürken çekirdeği ağırlığı artar. Çekim kuvvetinin de artması içe doğru çökmeyi artırır ve merkezdeki sıcaklığı 100 milyon Kelvin sıcaklığa çıkarır. Bu durumda merkezdeki termonükleer tepkimeler merkezden dışarı doğru kayar. Dış tabakalarda oluşan tepkimeler Güneş'i genişlemeye zorlar. Güneşin bu evresinde dış tabaka genişlemiş, iç sıcaklık artmış ve kırmızı bir görünüm alacaktır. Genişleme sonucu Güneş, Merkür, Venüs ve Dünya'yı bile içine alacaktır. Bu tür yıldızlara kızıl dev denir.

Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü (540)


Bilgiyi Paylaşın: tweet facebook
Kızıl Dev terimi hakkında yorum yazabilirsiniz.
Kızıl Dev terimi hakkındaki yorumlar

Kızıl Dev hakkında henüz yorum yazılmamış. Üstteki formu kullanarak ilk yorumu yazabilirsiniz.

Kızıl Dev ile ilgili benzer terimler:

Işık Yılı: Işığın bir yılda aldığı yol. Uzaydaki gök cisimleri arasındaki mesafe kilometre ile ifade edilmeye başlatıldığında çok büyük rakamlar meydana gelir. Bunun yerine ışık yılı birimi kullanılır. Bir ışık yılı ışığın boşlukta 1 yılda aldığı yoldur. Bu ışık yılı yaklaşık olarak 9,45.10¹² km dir. Işık yılı bir uzunluk birimidir. Kısaca "ıy" olarak ifade edilir.

Yıldız Kayması: Kuyruklu yıldızlar, yapısında donmuş halde buzlar, gazlar ve tozlar olan gök cisimleridir. Kuyruklu yıldızlar güneşin çevresinde eliptik yörüngede dolanırlar. Güneşe yaklaştıkça bir miktar buz erir. Bu anda buza karışık halde duran toz ve taş parçaları serbest hale geçer. dersimiz.com Serbest kalan gaz ve ince tozlar güneş rüzgârıyla itilerek kuyruklu yıldızın kuyruk kısmını oluşturur. Kuyruklu yıldızlardan kopan tozlar veya kaya parçaları dünya atmosferine girdiğinde sürtünmenin etkisi ile ısınarak ince bir ışık çizgisi oluşturur. Bu olaya yıldız kayması denir.

Gök Cismi: Uzay, meteorlar, gezegenler ve yıldızlarla doludur. Bunların hepsi gök cismi olarak adlandırılır.
Yapılan gözlemlemelerde göre gök cisimleri konumlarına göre gruplandırılarak bazı cisim ve hayvanlara benzetilerek isimlendirme yapılmıştır. Büyükayı takımyıldızı, Çobanyıldızı gibi isimler bunlardan bazılarıdır.
Gök cisimlerinden yol ve yön bulmada yararlanılır.

Merkür Gezegeni: - Güneş'e en yakın gezegendir.
- 4879 km çapıyla Güneş sisteminin en küçük gezegenidir.
- Güneş çevresinde en hızlı dolanan gezegendir.
- Yüzeyine en fazla meteor çarpan gezegendir.
- Atmosferi yoktur.
- Yüzeyinin sıcaklığı -173⁰C +427⁰C arasındadır.
- Çapına göre büyük bir çekirdeğe sahiptir.
- Kütle çekimi ve yer çekimi ivmesi azdır.