Matbaa nedir? ne nemek? hakkında kısaca bilgi
Tarih Terimi Olarak Matbaa
Matbaa, resim ve yazıları, kağıt vb. malzemeler üzerine özel makineler ile birden çok nüsha halinde basarak çıkaran sistem (Basımevi). İlk matbaa MS 593'te Çin'de kurulmuştur.
Tarih Terimleri Sözlüğü (1857)
Bilgiyi Paylaşın:
Matbaa terimi hakkında yorum yazabilirsiniz.
Matbaa terimi hakkındaki yorumlar
Matbaa hakkında henüz yorum yazılmamış. Üstteki formu kullanarak ilk yorumu yazabilirsiniz.
Matbaa ile ilgili benzer terimler:
İğ İplikleri:
Hücre bölünmesi sırasında homolog kromozomların (mayoz) veya kardeş kromatitlerin (mitoz) sentromerlerinden tutunarak hareket etmesini, karşı kutuplara çekilmesini sağlayan protein yapılı ipliklerdir.
Meltem Rüzgarları:
Birbirine komşu kara ve denizlerin ya da dağlarla vadilerin, gün içinde (Dünyanın günlük hareketi) farklı ısınması ve soğuması sonucunda oluşan rüzgarlardır.
Meltem rüzgarları ikiye ayrılır:
A.Kara ve Deniz Meltemleri:
1.Kara Meltemi
Gece, kara çabuk soğuduğundan yüksek basınç alanına, deniz daha sıcak olduğundan alçak basınç alanına dönüşür. Bunun sonucunda rüzgar karadan denize doğru eser. Oluşan rüzgara Kara Meltemi denir.
2.Deniz Meltemi
Gündüz, kara hemen ısındığı için alçak basınç alanına, denizler geç ısındığı için yüksek basınç alanına dönüşür. Sonuç olarak rüzgar denizden karaya doğru eser. Oluşan rüzgara Deniz Meltemi denir.
B.Dağ ve Vadi Meltemleri
1.Dağ Meltemi
Gece, yüksek yerler daha çabuk soğur ve yüksek basınç alanına, alçak yerler geç soğur ve alçak basınç alanına dönüşür. Sonucunda rüzgar dağın yamaçlarından vadi içlerine doğru eser. Bu rüzgara Dağ Meltemi denir.
2.Vadi Meltemi
Gündüz, yüksek yerler çabuk ısındığından alçak basınç alanına, soğuk olan çukur vadiler ise yüksek basınç alanına dönüşür. Bunun sonucunda rüzgar vadi içlerinden dağın yamacı boyunca yukarıya doğru eser. Bu rüzgara Vadi Meltemi denir.
İmbat:
İmbat rüzgarı, Ege kıyılarında esen deniz meltemidir.
Yıllık hareket:
Dünya'nın, Güneş etrafında dönerken izlediği yola yörünge denir. Dünya yörüngesinde 1 turluk dönüş hareketini 365 gün 6 saatte tamamlar. Bu süreye 1 yıl, harekete ise yıllık hareket denir.
Dünya'nın yörüngesi elips şeklindedir. Yörünge şeklinin elips olması deneni ile Dünya, yıllık hareket sırasında Günöte (Aphel) ve Günberi (Perihel) konumlarına gelir.
Dünyanın Yörüngesinin Elips Şeklinde Olmasının Sonuçları:
1.Dünya'nın yörüngesindeki hızı yıl boyu değişir.
2.Dünya'nın Güneş'e olan uzaklığı yıl boyu değişir.
3.Şubat ayı 28 gün sürer.
4.Kuzey Yarım Küre'de sonbahar ekinoksu (23 eylül) 2 gün gecikme ile yaşanır.
5.Mevsim süreleri birbirine eşit değildir.
6.Gündüz süresinin gece süresinden uzun olduğu günlerin sayısı Kuzey Yarım Küre'de, Güney Yarım Küre'den fazladır.