Trigliserid Nedir? Ne Demek? Hakkında Kısaca Bilgi

Trigliserid nedir? ne nemek? hakkında kısaca bilgi

Beslenme ve Diyet Terimi Olarak Trigliserid

Yağın kimyasal yapısı. Üç molekül yağ asidinin, bir molekül gliserol ile yaptığı ester.

Beslenme ve Diyet Terimleri Sözlüğü (356)


Sağlık-Tıp Terimi Olarak Trigliserid

Trigliserid, besinlerden alınan enerjinin vücudumuzdaki hücrelere taşınmasında görevli kolesterol benzeri bir yağdır. Yüksek trigliserid seviyesi, yüksek kalp hastalığı riski anlamına gelir. HDL, trigliserid ile yakından ilgilidir. Trigliserid seviyesi yüksek olan insanlarda, HDL seviyesinin düşük ve kandaki pıhtılaşma oranının ise yüksek olduğu görülür. Harvard Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma sonucu; HDL ve trigliserid seviyelerinin birbirlerine olan etkileri incelenmiş ve araştırma sonucuna göre, tek başına trigliserid seviyesinin yüksek oluşunun, kalp krizi riskini üç kat artırdığı tespit edilmiş. HDL ve trigliserid arasındaki oran arttıkça kalp krizine yakalanma oranının 16 katına kadar çıktığı da gözlemlenmiş. HDL ve trigliserid arasındaki oran, hayati önem taşıdığından mutlaka dikkate alınması gerekir. HDL ve trigliserid arasındaki oran 2 olmalıdır. (Bu oranı, trigliseridi HDL seviyesine bölerek bulabilirsiniz.)

Sağlık-Tıp Terimleri Sözlüğü (1477)


Bilgiyi Paylaşın: tweet facebook
Trigliserid terimi hakkında yorum yazabilirsiniz.
Trigliserid terimi hakkındaki yorumlar

Trigliserid hakkında henüz yorum yazılmamış. Üstteki formu kullanarak ilk yorumu yazabilirsiniz.

Trigliserid ile ilgili benzer terimler:

Kolesterol: 1- Kolesterol, karaciğerde üretilen ve vücudumuzun tüm hücrelerinde bulunan yağ benzeri bir maddedir. Halk arasında iyi kolesterol olarak bilinen HDL, damar tıkanıklığını önlemeye yardımcı olurken kötü kolesterol olarak bilinen LDL, damar iç yüzeylerinde plak oluşumuna neden olarak tıkanıklığa yol açar.

2- Hayvansal ve bitkisel yağların içerisinde bulunan, karaciğer tarafından sentez edilen bir maddedir. Kanda normalden fazla bulunması halinde, damar sertliğine neden olur, ve bazen de safra pigmentleri ile birleşerek safra taşlarının oluşumunda rol oynar.

Metabolik Sendrom: Metabolik sendrom; yüksek kan basıncı, karın bölgesinde aşırı yağlanma, kontrolsüz kolesterol seviyesi, pre-glukoz intoleransı ve diyabet gibi kalp hastalığı riskini artıran durumların bir araya gelmesi durumu olarak tariflenebilir. Özellikle kadınlarda 20-39 yaş aralığında yükselen bu değerler, düzenli egzersiz ve uygun diyetlerle normal seviyelere çekilebilir.

Üremi: Böbrek yetmezliği sonucu kanda üre, kreatinin gibi maddelerin artması. Kandaki üre oranının normalin üzerinde olması halidir.

Trombosit: Kan hücrelerinin en küçüğü (pulcuk, ing: platelet:) Bir yerimiz kesildiğinde pıhtı tıkacı yaparak kanamanın durmasını sağlarlar. Elektronik kan sayımı cihazlarının çıktılarında "PLT" ya da "PLATELETS" şeklinde belirtilir.