Uzaktan Algılama Uyduları Nedir? Ne Demek? Hakkında Kısaca Bilgi

Uzaktan Algılama Uyduları nedir? ne nemek? hakkında kısaca bilgi

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Uzaktan Algılama Uyduları

Uzaktan algılama uyduları, önemli kaynakların ve olayların uzaydan görüntülenmesinde kullanılır. Örneğin hayvan göçlerinin izlenmesinde, maden yataklarının tespitinde, hava koşullarından zarar gören tarım ürünlerinin ya da ormanların hangi hızla azaldığının belirlenmesinde kullanılabilir. Uzaktan algılama çevremizin belli bir uzaklıktan incelenmesi ve ölçülmesidir.

Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü (540)


Bilgiyi Paylaşın: tweet facebook
Uzaktan Algılama Uyduları terimi hakkında yorum yazabilirsiniz.
Uzaktan Algılama Uyduları terimi hakkındaki yorumlar

Uzaktan Algılama Uyduları hakkında henüz yorum yazılmamış. Üstteki formu kullanarak ilk yorumu yazabilirsiniz.

Uzaktan Algılama Uyduları ile ilgili benzer terimler:

Haberleşme Uyduları: Haberleşme uyduları, radyo, televizyon ve telefon iletişiminin eş zamanlı yapılmasını sağlar. Uydulardan önce uzun mesafelere veri iletimi ya zor ya da imkânsızdır. Doğrusal yayılan işaretler, çok uzaklardaki bir varış noktasına ilerlerken Dünya'nın küresel yüzeyi boyunca kıvrılamaz. Ancak uydular yörüngelerinde olduklarından, iletilecek işaretler öncelikle uyduya gönderilir sonrasında ya başka bir uyduya yönlendirilir ya da doğrudan ulaşacağı bir noktaya gönderilir.

Uzay Araştırma Uyduları: Uzay araştırma uyduları, uzay sondaları olarak bilinir. Uydular bir yörüngede olan nesneler olarak tanımlanmalarına karşın uzay sondaları güneş sisteminin derinliklerine doğru yol alır. Yine de tasarımları ve işlevleri açısından yörüngeli uydulara benzer.

Astronomi Uyduları: Astronomi uyduları, uzayda seyreden büyük teleskoplardır. Yörüngesi Dünya üzerinde olduğundan görüntülerinde Dünya'yı çevreleyen gazların belirsizleştirici etkisi ve uydunun kızıl ötesi görüntüleme ekipmanı sayesinde Dünya ısısının olumsuz etkileri gözlenemez. Bu sebeplerden astronomi uyduları uzayı yeryüzündeki benzer güçteki bir teleskopa oranla on kat daha iyi görür. Astronomi uyduları; yıldız haritalarının oluşturulması, gizemli olguların incelenmesi (kara delikler vb.), güneş sistemindeki gezegen görüntülerinin çekilmesi, gezegenlerin yüzey haritalarının çıkarılması uygulamalarında kullanılır. Bu tip uydular verileri Dünya yörüngelerinden toplamaları sebebiyle uzay araştırma uydularından farklıdır.

Yapay Uydular: Belli bir amaç için tasarlanan ve bir gezegenin yörüngesine oturtulan araçlardır. Haberleşme uyduları, uzaktan algılama uyduları, meteoroloji uyduları, keşif (casus) uyduları, atmosfer araştırma uyduları, seyir uyduları, arama ve kurtarma uyduları v.b yapay uydu çeşitleri olduğu gibi astronomik amaçlı uydular da vardır. Astronomik amaçlı üretilen uyduların tüm amacı gözlem yapmaktır. Bu nedenle astronomik yapay uydulara Uzay Gözlemevi de denir.