ABC (Aktif Gövde Kontrolü) Active Body Control Nedir? Ne Demek? Hakkında Kısaca Bilgi

ABC (Aktif Gövde Kontrolü) Active Body Control nedir? ne nemek? hakkında kısaca bilgi

Otomobil-Araba Terimi Olarak ABC (Aktif Gövde Kontrolü) Active Body Control

Mercedes’in ilk olarak 1999 yılında satışa sunduğu CL Cabrio modelinde kullanmaya başladığı ABC (Active Body Control) yani Aktif Gövde Kontrolü, yeni nesil aktif süspansiyon sistemlerinin öncüsü sayılmaktadır.

ABC sistemlerinin en önemli özelliği bünyesinde anti-roll bar kullanılmaması. Aracın üstün bir yol tutuş yeteneğine sahip olmasını sağlayan ABC, 4-5 Hz’lik titreşimler de bile devreye giriyor. Sensör kontrollü bu sistem, gövdenin yana yatma ve fren anındaki öne doğru yatma eğilimlerini ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Bu sayede de yol tutuş ve frenleme güvenliği arttırılıyor.

Otomobil-Araba Terimleri Sözlüğü (268)


Bilgiyi Paylaşın: tweet facebook
ABC (Aktif Gövde Kontrolü) Active Body Control terimi hakkında yorum yazabilirsiniz.
ABC (Aktif Gövde Kontrolü) Active Body Control terimi hakkındaki yorumlar

ABC (Aktif Gövde Kontrolü) Active Body Control hakkında henüz yorum yazılmamış. Üstteki formu kullanarak ilk yorumu yazabilirsiniz.

ABC (Aktif Gövde Kontrolü) Active Body Control ile ilgili benzer terimler:

Araç: Karayollarında kullanılabilen motorlu, motorsuz ve özel amaçlı taşıtlar ile iş makineleri ve lastik tekerlekli traktörlerin genel adıdır. Bunlara dahil olan araçlar; otomobiller, tırlar, kamyonlar, otobüsler, minibüsler, panelvanlar, traktörler, motosikletler ve bisikletlerdir.

Cam Suyu: Cam suyu antifriz katkılı eksi dereceli hava sıcaklıklarında donmaya karşı kullanılan cam ve far yıkama suyuna verilen isimdir. Cam suyu yaşadığınız bölge koşullarına göre değişik donma derecelerine göre kullanılır. Örneğin bulunduğunuz bölgele hava sıcaklığı -20 veya -30 derece civarına kadar düşüş gösteriyorsa, alıp kullanabileceğiniz cam suyunun üzerinde yazan donma sıcaklığı değerinin minimum bu değerlerde olması önerilir. Antifrizli cam suyu aynı zamanda cam ve far yıkama tesisatındaki korozyonu, kireçlenmeyi ve oksitlenmeyi de engeller. Bazı cam suları esans içerir. Ön cama püskürtüldüğünde temiz hava ızgaralarından koku iç mekana kadar ulaşır.

Kontak Anahtarı: Motorlu taşıtların motorunu çalıştırmak ve aracın tüm fonksiyonlarını aktif duruma getirmek için kullanılır. Yeni jenerasyon otomobillerde start-stop butonu, retina tarayıcı ve parmak izi okuyucu şeklinde görüntü değiştirse de aynı amaca hizmet eder. Kontak anahtarları klasik ve immobiliser özellikli olarak ikiye ayrılır. Bazı otomobillerde kartlı sistem kullanılır.

Aks Lalesi: Aks lalesi, motorlu araçlarda, motorun ürettiği döndürme kuvvetini akslar aracılığı ile (akis) tekerleklere iletir. Burada hareketli temel iki parça bulunur. Bunlardan ilki motor tarafında bulunan Aks Lalesi denilen parça, diğeri de aks kafası, tekerleklerin olduğu kısımdadır. İşte motorun ürettiği döndürme gücünü aks miline iletirken motordan çıkış noktasında bulunan ve aks milinin içine girdiği parçanın adı Aks Lalesidir. Bu parça aks milinin zarar görmesi durumunda, motordan kolayca çıkarılmasına olanak sağlayan güçlü metalden üretilmiş, aşınması ve bozulması uzun yıllar sürebilecek değerli bir parçadır. Önden çekişli araçlarda sağ ve sol olmak üzere iki adet bulunur. Gerek değiştirilmesi gerekse malzemenin kendi özelliğinden kaynaklanan değeriyle oldukça pahalı bir mekanik parçadır.