Beslenme Lifleri Nedir? Ne Demek? Hakkında Kısaca Bilgi

Beslenme Lifleri nedir? ne nemek? hakkında kısaca bilgi

Beslenme ve Diyet Terimi Olarak Beslenme Lifleri

Beslenme lifleri veya bazen kepek yiyeceklerin bitkisel bölümlerindeki sindirilemeyen iki temel bölümdür. Çözülebilen (prebiyotik, sıvı) lifler ki kolonda kolaylıkla gaz hale mayalanırlar ve fizyolojik olarak aktif yan ürünlerdir ve metobolizmik olarak atıl olan ve sindirim sistemindeki suyu çekerek dışkılamayı kolaylaştıran çözülemeyen lifler Mide-bağırsak yollarındaki içeriğin doğasını değiştirerek ve diğer gıda ve kimyasalların emilimini değiştirerek fayda eder. Çözülebilen lifler suyu emer ve jelimsi sıvı bir maddeye dönüşür ve sindirim yolundaki bakteriler tarafından mayalanır. Çözülemeyen liflerin şişme özelliği vardır ve mayalanmazlar ancak, Çözülemeyen temel lif lignin'in çözülebilen liflerin kaderini ve metabolizmasını etkiler. Kimyasal olarak beslenen lifleri nişastasız polisakkaritlerden, arabinoksilanlar, selüloz ve diğer bitki bileşenleri, dayanıklı dekstrinler, inulinler, ligninler, balmumu, sitin, pektin, beta-glukanlar ve oligosakkaritler oluşur. ABD tarım bakanlığı tarafından fonksiyonel liflerin diyetlerde lif kaynağı olarak kapsanması kanunu kabul edilmiştir. "Lif" kelimesi de yanlış kullanılmaktadır çünkü diyet lifi olarak adlandırılan birçok gıda lif değildir.

Beslenme ve Diyet Terimleri Sözlüğü (356)


Bilgiyi Paylaşın: tweet facebook
Beslenme Lifleri terimi hakkında yorum yazabilirsiniz.
Beslenme Lifleri terimi hakkındaki yorumlar

Beslenme Lifleri hakkında henüz yorum yazılmamış. Üstteki formu kullanarak ilk yorumu yazabilirsiniz.

Beslenme Lifleri ile ilgili benzer terimler:

Früktoz Mısır Şurubu: Mısır şurubundaki früktoz (meyve şekeri) miktarının genellikle ağırlık glikozda olacak şekilde toplam şekerin %42-55 seviyesinde, işlemlerle arttırarak, elde edilen bir tatlandırıcıdır. İşlenmiş gıdalarda ve alkolsüz içeceklerde, örneğin gazoz ve fırın ürünlerinde, büyük miktarlarda, ancak tatlı yiyecek olarak bilinmeyen gıdalarda bile kullanılmaktadır.

Gıda Güvenliği: Yiyecek, amaçlanan kullanımına göre hazırlandığında ve/veya yenildiğinde, tüketiciye zarar gelmeyeceğini kesinleştiren durumdur.

Gıda Kaynaklı Hastalık: Gıda kaynaklı hastalıklar vücuda gıda yoluyla giren doğal olarak zehirli ya da bulaşıcı olan ajanların sebep olduğu hastalıklardır. Her birey gıda kaynaklı hastalıklar konusunda risklidir.

Gıda İşleme: Gıdanın hammadde olarak kullanıldığı ve bir gıda ürünü elde etmek bir şekilde değişikliğe uğratılmasıdır.