Borçtan Kurtulma Davası Nedir? Ne Demek? Hakkında Kısaca Bilgi

Borçtan Kurtulma Davası nedir? ne nemek? hakkında kısaca bilgi

Hukuk Terimi Olarak Borçtan Kurtulma Davası

Bir tür menfi tespit davası olup, borçlu tarafından açılan ve alacaklılara karşı borcunun bulunmadığını tespit etme davasıdır. Bu dava alacaklının ikametgahı mahkemesinde açılır.

Hukuk Terimleri Sözlüğü (2529)


Bilgiyi Paylaşın: tweet facebook
Borçtan Kurtulma Davası terimi hakkında yorum yazabilirsiniz.
Borçtan Kurtulma Davası terimi hakkındaki yorumlar

Borçtan Kurtulma Davası hakkında henüz yorum yazılmamış. Üstteki formu kullanarak ilk yorumu yazabilirsiniz.

Borçtan Kurtulma Davası ile ilgili benzer terimler:

Bozucu Şart: Borçlar Kanunumuzun 152/1. Maddesine göre, bozulması, kesin olmayan bir olayın gerçekleşmesine bağlanan sözleşme şartın gerçekleşmesinden itibaren geçersiz olur. Bozucu bir şarta bağlı olarak yapılan sözleşme, yapıldığı andan itibaren hukuki sonuçlarını doğurmaya başlar.

Çevre Hukuku: Çevrenin korunması amacını taşıyan tüm hukuk normlarını kapsayan bir hukuk alanıdır.

Antroposentrik Yaklaşım: Çevrenin korunmasında temel hareket noktası olarak insanı esas alan yaklaşımdır. Bu yaklaşım, çevrenin korunmasında insan menfaatlerini ön plana alıp, insana diğer çevresel varlıklar karşısında bir üstünlük tanımaktadır. TC Anayasası madde 56'da da bu tür bir yaklaşım benimsenmiştir: "Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir."

Çevre Hukukunun Ana İlkeleri: Sürdürülebilir kalkınma, ihtiyat ilkesi, kirleten öder ilkesi, entegrasyon ilkesi, önleme ilkesi ve katılım ilkesi çevre hukukunun temel ilkelerini oluşturmaktadır. Çevre hukukuna temel oluşturan bu ilkeler, çevre hukukunun bağımsız bir dal olarak gelişmesinde ve kendine özgü bir karakter kazanmasında önemli bir rol üstelenmektedir. Bu ilkeler, bir bütünlük ilişkisi içinde yer almakta olup birbirini tamamlayıcı niteliktedir. Bu ilkeler, gerek ulusal gerek bölgesel gerekse de uluslar arası birçok metne yansıtılmıştır. Çevrenin korunmasını konu edinen yasaların hazırlanması sürecinde bu ilkelerin göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Bu ilkeler ayrıca, yargı organları dahil olmak üzere tüm kamu makamları için bir kılavuz işlevi görmektedir.