Camii Nedir? Ne Demek? Hakkında Kısaca Bilgi

Camii nedir? ne nemek? hakkında kısaca bilgi

Sanat Terimi Olarak Camii

İçerisinde mimberleri bulunan ve cuma namazı kılınabilen İslam ibadet yapısıdır. İlk camii yapısının Hz. Muhammed'in Medine'deki evi olduğu ve bu yapının sonraki dönemlerde inşa edilecek olan camiilere prototip(örnek) teşkil ettiği düşünülmektedir. Mihrap, mimber ve minare gibi fonksiyonel öğeler ancak 8. Yüzyılda tamamlanmıştır.

Sanat Terimleri Sözlüğü (1043)


Bilgiyi Paylaşın: tweet facebook
Camii terimi hakkında yorum yazabilirsiniz.
Camii terimi hakkındaki yorumlar

Camii hakkında henüz yorum yazılmamış. Üstteki formu kullanarak ilk yorumu yazabilirsiniz.

Camii ile ilgili benzer terimler:

Namazgâh (Musalla): Yerleşim alanları dışında yoldan gelip geçenlerin ibadetlerini yapabilmeri için yol kenarına inşa edilen yerden hafifçe yükseltilmiş etrafı alçak duvarlarla çevrili üstü açık ve kıble yönünde bir mihrap taşının bulunduğu ibadet yapılarıdır. Gelibolu'daki namazgâhta olduğu gibi bazı örneklerinde bir de mimber bulunabilmektedir.

Çadır: Göçebe ve yarı göçebe yaşyan topluluklarda barınak olarak kullanılan mimari unsur. Türk topluluklarında gerek Orta Asya gerekse Anadolu'da yaygın bir biçimde kullanılmış ve hala günümüzde de özellikle hayvancılıkla uğraşılan bölgelerde yaşayan topluluklar tarafından kullanılmaktadır. Çadır genel olarak Türk mimarisinin gelişiminde mimari formu ve cephe düzenlemesiyle önemli bir unsur olmuştur. Orta Asya Türk topluluklarının kullandığı çeşitli çadır tipleri olup bunların en yaygınlarına "Öy" - "Üy" denmektedir.

Yapı: 1- Bir yapıtı oluşturan belirli ilke ve kurallarla bir araya getirilmiş öğeler bütünü.

2- Bir inşaat eylemi sonucunda ortaya çıkan her türlü ürün.

Türk Sanatı: Tarih boyunca Türk devletleri ya da topluluklarınca oluşturulan sanat. Ancak burada dikkat edilmesi gereken önemli bir husus söz konusudur. Sanat ya da dönemin öncesi ve sonrası olarak ele alınabilen ve aynı kültür çevresine ait başka dönemlerin veya üslupların olup olmadığı hususu. O halde Türk sanatı ancak bir süreç olarak varolduğu coğrafi ve kültürel çevreler için geçerli bir terimdir. Dolayısı ile anadolu Türk sanatı kavramını, zamanda ve mekânda esneklik ve yaygınlık gösteren bir süreç olarak ele almak ve siyasal oluşumlarla zorunlu bir bağlantı içinde düşünmek gerekir.