Çok Anlamlılık Nedir? Ne Demek? Hakkında Kısaca Bilgi

Çok Anlamlılık nedir? ne nemek? hakkında kısaca bilgi

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Çok Anlamlılık

Bir kelimede temel anlamla bağlantılı birden çok anlamın bulunması; bir kelimenin anlam gelişmesi yoluyla, asıl anlamıyla olan ilişkisini kaybetmeden yeni anlamlar kazanması: ağız "organ adı, kapların ve içi boş şeylerin ağız kısmı; bir suyun denize veya göle döküldüğü yer; koy, körfez gibi yerlerin açık yanı; kavşak; konuşmada bölgelere göre değişen söyleyiş biçimi vb.

Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü (594)


Bilgiyi Paylaşın: tweet facebook
Çok Anlamlılık terimi hakkında yorum yazabilirsiniz.
Çok Anlamlılık terimi hakkındaki yorumlar

Çok Anlamlılık hakkında henüz yorum yazılmamış. Üstteki formu kullanarak ilk yorumu yazabilirsiniz.

Çok Anlamlılık ile ilgili benzer terimler:

Vasıta Grubu: +la vasıta eki almış bir ad ögesinin başka bir ad ögesi ile kurduğu kelime grubu. Öteki kelime gruplarında olduğu gibi, bu grup da bir sıfat-fiil ya da zarf-fiil grubunun kısalmasından oluşmuştur: Çocuklarıyla yakından ilgili bir anne. Vb.

Uzaklaşma Grubu: (çıkma grubu) Çıkma durumu eki almış bir ad ögesi ile bir sıfat ya da ad soylu başka bir ögenin oluşturduğu ad grubu: Kıldan ince, kılıçtan keskin (Sırat Köprüsü). Bu grup cümlede ad, sıfat ve zarf görevi yapar: Topkapı'dan Edirnekapı'ya kadar giden büyük bir surun orta kapısından şehre girdim. (Y.K.Beyatlı, Aziz İstanbul, s.119)

Bulunma Grubu: Bulunma durumu almış bir adın başka bir ad ögesi ile kurduğu kelime grubu. Grubu oluşturan adlar birer kelime grubu da olabilir. Bu grup cümlede ve grup içinde ad, sıfat ve zarf görevi yüklenir: Günde iki öğün yemek yerdi(zarf) vb.

Yönelme Grubu: Yönelme eki almış bir ad ögesinin başka bir ad ögesi ile oluşturduğu grup:

boğaza bakan (ev)

Yönelme grubu, ad, sıfat, ve zarf görevi yüklenebilir:

Yoldan geçenler hep oraya bakıyordu. Tarlaya düşen ve kadını öldüren yıldırım