Duyulan Geçmiş Zaman Kipi Nedir? Ne Demek? Hakkında Kısaca Bilgi

Duyulan Geçmiş Zaman Kipi nedir? ne nemek? hakkında kısaca bilgi

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Duyulan Geçmiş Zaman Kipi

Fiilin karşıladığı oluş ve kılışı, kişinin başkasından duyduğunu, sonradan gördüğünü veya farkında olmadan işlediğini anlatan, içinde şekil ve zaman kavramı taşıyan kip. Türkçede -mış/-muş ekleriyle kurulur.

Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü (594)


Bilgiyi Paylaşın: tweet facebook
Duyulan Geçmiş Zaman Kipi terimi hakkında yorum yazabilirsiniz.
Duyulan Geçmiş Zaman Kipi terimi hakkındaki yorumlar

Duyulan Geçmiş Zaman Kipi hakkında henüz yorum yazılmamış. Üstteki formu kullanarak ilk yorumu yazabilirsiniz.

Duyulan Geçmiş Zaman Kipi ile ilgili benzer terimler:

Görülen Geçmiş Zaman Kipi: Fiilin karşıladığı oluş ve kılışın geçmişte kişinin görgüsü ve bilgisi altında olup bittiğini anlatan zaman. Türkçede görülen geçmiş zaman -DI/-DU ekiyle kurulur. MEB6s113 Eylemi söyleyen kişi eylemi görmüş, yaşamıştır. Buna bilinen (-di'li) geçmiş zaman denir. Bilinen (-di'li) geçmiş zaman kipi eylem kök ya da gövdelerine ünlü uyumu ve ünsüz benzeşmesine göre "-dı, -di, -du, -dü; -tı, -ti,-tu,-tü" eklerinden uygun olanı getirilerek yapılır.

Meçhul Çatı: Geçişsiz fiillerden -(ı)l-/ -(u)l, -(ı)n-/-(u)n- ekleri ile kurulan ve öznesi bulunmayan, gerçekten meçhul olan çatı: Soğuktan caddelerde yürünmüyor. (T. Buğra, Yağmur Beklerken, s.75)

Etken Fiil: Öznesi belli olan, öznesiyle kesin ilişkisi bulunan ve herhangi bir çatı eki almamış olan fiil: O hızlı yürüdü, ben kaçtım. (P.Safa. Şimşek,s.23)

Anlamca Kaynaşmış (Deyimleşmiş) Birleşik Fiil: Birleşik fiillerin kalıplaşma yoluyla anlam değiştirerek deyimleşmiş olan türleri de vardır: bel bağla- "güvenmek", yerin dibine bat- "pek utanmak, pek mahcup düşmek" vb.