Genel Kurulda Söz Alma Nedir? Ne Demek? Hakkında Kısaca Bilgi

Genel Kurulda Söz Alma nedir? ne nemek? hakkında kısaca bilgi

Parlamento (TBMM) Terimi Olarak Genel Kurulda Söz Alma

Milletvekillerinin ve hükümet temsilcisinin, gündemde bulunan veya belirli bir günde görüşme konusu olacağı Anayasa, kanun veya İçtüzük gereğince bilinen konularda, kâtip üyelere adlarını önceden kaydettirerek veya oturum sırasında Başkan’dan izin alarak, Başkanlığa ve Genel Kurula hitap edecek şekilde kürsüden yaptıkları konuşmadır. Konuşmanın, yazılı bir metnin kürsüden okunması veya Başkan’ın izni ile bir kâtip üyeye okutturulması şeklinde yapılması da mümkündür.

Parlamento (TBMM) Terimleri Sözlüğü (280)


Bilgiyi Paylaşın: tweet facebook
Genel Kurulda Söz Alma terimi hakkında yorum yazabilirsiniz.
Genel Kurulda Söz Alma terimi hakkındaki yorumlar

Genel Kurulda Söz Alma hakkında henüz yorum yazılmamış. Üstteki formu kullanarak ilk yorumu yazabilirsiniz.

Genel Kurulda Söz Alma ile ilgili benzer terimler:

Geçen Tutanak Hakkında Konuşma: Bir milletvekili veya bakanın, geçen birleşim tutanağında yer alan bir beyanının düzeltilmesine yönelik söz istemi üzerine Başkan tarafından verilen azami 5 dakikalık süre içerisinde yaptığı konuşmadır. Bu konuşmalar genelde yanlış anlaşılmaya müsait noktaların açıklığa kavuşturulması amacıyla yapılmaktadır.

Gider Artırıcı Veya Gelir Azaltıcı Önerge: Toplam bütçe harcamalarında artışa ya da bütçe gelirlerinde azalışa neden olan önergelerdir. Anayasa, bu tür önergelerin bütçe kanunu tasarılarının Genel Kurul görüşmeleri esnasında verilmesini, bütçe bütünlüğünü korumak amacıyla yasaklamıştır.

Geri Gönderme: Bkz. Cumhurbaşkanının kanunları geri gönderme yetkisi

Görüş Alma/Bildirme: TBMM organlarının; yasama, denetim ve diğer konularda birbirlerine öneride bulunmalarıdır. Komisyonlar arasında tasarı, teklif, havale veya herhangi bir mesele için söz konusu olan görüş alma/bildirme, Danışma Kurulunun Başkan’a ve Genel Kurula, Divanın ise Başkan’a bildirimi şeklinde de gerçekleşir.