Hikâye Birleşik Kipi Nedir? Ne Demek? Hakkında Kısaca Bilgi

Hikâye Birleşik Kipi nedir? ne nemek? hakkında kısaca bilgi

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Hikâye Birleşik Kipi

Fiil kipinin gösterdiği oluş ve kılışın geçmiş zamanda gerçekleştiğini bildiren birleşik çekim türü. Asıl fiilin kipleri ile -i fiilinin görülen geçmiş zamanının veya ekleşmiş şeklinin birleşmesi ile ortaya çıkar. Emir dışındaki bütün kiplerin bir hikaye biçimi vardır.

Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü (594)


Bilgiyi Paylaşın: tweet facebook
Hikâye Birleşik Kipi terimi hakkında yorum yazabilirsiniz.
Hikâye Birleşik Kipi terimi hakkındaki yorumlar

Hikâye Birleşik Kipi hakkında henüz yorum yazılmamış. Üstteki formu kullanarak ilk yorumu yazabilirsiniz.

Hikâye Birleşik Kipi ile ilgili benzer terimler:

Bileşik (Zamanlı) Kip: Birleşik Zamanlı Kip: Bildirme ve tasarlama kiplerinin 3. şah. Teklik çekimi üzerine i- ek fiilinin hikaye, rivayet ve şart kiplerinin eklenmesi ile oluşan kipler.

Basit (Zamanlı) Kip: Basit kip (Basit zamanlı kip): Herhangi bir ek-fiil almadan yalnız esas fiiller ile kurulan ve yapısında tek bir kip eki taşıyan çekimli fiil. Basit kipler bildirme kipleri ve tasarlama kipleri olarak ikiye ayrılır.

Dilek Kipi: Birleşik cümlelerde, temel cümledeki oluş ve kılışın gerçekleşmesini şarta veya dileğe bağlayan yardımcı cümle yükleminin kipi. Bu kip fiil kök ve gövdesine - sa/-se eki getirilerek kurulur. Örnek: Ah bir gelse, sabah olsa da eve gitsek.

İstek Kipi: Fiile istek, niyet kavramları veren tasarlama kipi; yapılan işin istendiğini veya o işe niyet edildiğini gösteren ve -(y)-ayım, -(y)-alım, -(y)-asın, -(y)-asınız, -aın/-sun, -sınlar/ -sunlar ekleriyle kurulan kip. Örnek: Sağ olsunlar.