İki Zamanlı Ölçüler Nedir? Ne Demek? Hakkında Kısaca Bilgi

İki Zamanlı Ölçüler nedir? ne nemek? hakkında kısaca bilgi

Müzik-Dans Terimi Olarak İki Zamanlı Ölçüler

Biri güçlü, öteki zayıf, iki vuruştan oluşur. En çok kullanılan iki zamanlı ölçü "iki dörtlük" tür. Vuruş sayısı üstte, süre birimi olan "dörtlük" ise alta yazılarak gösterilir.

Burada karıştırılmaması gereken şudur. Bu bize, her ölçünün içinde "iki tane dörtlük değerinde" nota olacağını belirtir. "İki tane dörtlük nota" kullanılması şart değildir. Toplamı iki vuruş olacak şekilde notalar gruplanır ve yazılır.

İki zamanlı ölçülerde en çok kullanılan iki dörtlük olmasına rağmen, "iki ikilik" ya da "iki sekizlik" de sık sık görülür.

Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü (1164)


Bilgiyi Paylaşın: tweet facebook
İki Zamanlı Ölçüler terimi hakkında yorum yazabilirsiniz.
İki Zamanlı Ölçüler terimi hakkındaki yorumlar

İki Zamanlı Ölçüler hakkında henüz yorum yazılmamış. Üstteki formu kullanarak ilk yorumu yazabilirsiniz.

İki Zamanlı Ölçüler ile ilgili benzer terimler:

Uzatma Bağı: Aynı adı taşıyan iki notayı birbirine bağlayan bağa "uzatma bağı" denir. Uzatma bağı ile birbirine bağlanan notalardan iki notanın süresi birinciye eklenerek okunur.

"Puandorg" ya da "fermata" adı verilen işaret ise, notayı serbest olarak uzatır. Puandorglu nota genellikle kendi değerinin iki katı kadar uzar, ancak yorumcu isterse bunu daha kısa ya da uzun yapabilir.

Müzik: 1. Müzik, insanların hislerini, düşüncelerini, doğadan aldıklarını ve bazen de salt doğayı anlatan, ifade eden, düzenlenmiş seslerdir.

2. İnsanların kelimeler ile anlatamadığı duygu, düşünce ve hislerini belli kurallar çerçevesinde uyumlu(melodik) seslerle anlatma sanatıdır.

3. İnsanların kendi yapılarına uygun, yaşadığı ortama göre sesleri kullanma sanatıdır.

4. Müzik, seslerle düşünme, sesler aracılığıyla yaşamı duyumsama ve geliştirme yolunda insan
gerçeğinin bütün ilişkileri içinde araştırılması ve aktarılması sanatıdır.

Uzatma Noktası: Herhangi bir notanın "yanına" konulan nokta, o notayı kendi değerinin yarısı kadar uzatır. Örneğin, iki vuruşluk bir nota kendi değerinin yarısı kadar uzayacağı için 3 vuruş olarak, bir vuruşluk bir nota ise, bir buçuk vuruş olarak çalınır ya da okunur.

Bunun yanında eğer bir notanın yanında iki tane nokta varsa, o notanın değeri birinci notanın yarısı kadar uzatılır.

Do Anahtarı: Portenin 1. , 2. , 3. ve 4. çizgilerinden başlayarak yazılmak üzere dört türü vardır. Anahtarın ortasındaki birleşim yerindeki çizgiye "Do" notası yazılır. Diğer notalar buna göre adlandırılırlar.