Kemoototrof Nedir? Ne Demek? Hakkında Kısaca Bilgi

Kemoototrof nedir? ne nemek? hakkında kısaca bilgi

Biyoloji Terimi Olarak Kemoototrof

Ototrof beslenen canlılar, karbon kaynağı olarak havadaki karbondioksit ve inorganik maddeleri kullanarak kendi besinini üretebilen canlılardır. Bu canlılar, besin üretirken kullandığı enerji türüne fotoototrof ve kemoototrof olmak üzere ikiye ayrılır.

Kemoototroflar, kimyasal bağ enerjisini kullanarak inorganik maddelerden organik besin sentezler. Kemosentez reaksiyonlarında ışık enerjisine ihtiyaç olmadığı için gece gündüz devam edebilir.

Amonyak, hidrojen, sülfür gibi inorganik maddeleri oksitleyerek elde ettiği kimyasal enerji ile inorganik maddelerden organik madde sentezleyen bu canlılara kemoototrof adı verilir.

Nitrat, demir, kükürt bakterileri kemosentez yoluyla beslenen canlılara örnektir. Örneğin, nitrit bakterileri nitriti, nitrata dönüştürerek açığa çıkan enerji ile ATP oluşturur. Daha sonra ise bu enerjiyi inorganik maddeleri besin hâline getirirken kullanır.

Biyoloji Terimleri Sözlüğü (2076)


Bilgiyi Paylaşın: tweet facebook
Kemoototrof terimi hakkında yorum yazabilirsiniz.
Kemoototrof terimi hakkındaki yorumlar

Kemoototrof hakkında henüz yorum yazılmamış. Üstteki formu kullanarak ilk yorumu yazabilirsiniz.

Kemoototrof ile ilgili benzer terimler:

Şehir Elektriği: Şehir elektriği 50-60 Hz'lik (50-60/sn) salınımı olan, 220 Voltluk alternatif akımdır. Şehir elektriği genellikle jeneratörler sayesinde üretilir.

Cansız: 1. Canını yitirmiş, ölmüş.
"Yolda cansız bir kuş gördüm."

2. Yaşamayan, canlı olmayan (varlık), camit.
"Defter, kalem, çanta cansız nesnelerdir."

3. Gücü kalmamış, güçsüz, mecalsiz hâlde.
"Sabahtan beri yatakta cansız şekilde yatıyor."

4. İlgi çekmeyen, sönük.
"Düğünü çok cansız geçti."

5. Durgun.
"Son günlerde satışlar çok cansız."

Sanayi Sektörü: Uygun yöntem ve araçları kullanarak ham maddeleri işleyen, enerji kaynaklarını ortaya çıkaran ve bunları kullanıma hazır hâle getirilmesini kapsayan faaliyetlerin tümünü gerçekleştirenlerin oluşturduğu topluluk. Endüstriyel faaliyette bulunanlar.

Pyrrhonculuk: 17. yüzyıl sona ermek üzereyken bazı insanlar rahatsız edici bir kuşkuculuk akımından kaygı duymaya başlamıştı. Kesin bilgiye ulaşmanın imkansız olduğunu savunan bir Helenistik çağ filozofunun saygınlığına aslında biraz haksızlık ederek bu akıma "Pyrrhonculuk" adını verdiler.

- Tarihsel pyrrhonculuk/kuşkuculuk nedir?
+ Tarihsel anlatılar geçmişe ilişkin güvenilir açıklamalar değildir, anlamına gelir.