Lütiye Nedir? Ne Demek? Hakkında Kısaca Bilgi

Lütiye nedir? ne nemek? hakkında kısaca bilgi

Müzik-Dans Terimi Olarak Lütiye

Keman ve diğer telli çalgıların yapımcısı. Luthier (Fr.).

Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü (1164)


Bilgiyi Paylaşın: tweet facebook
Lütiye terimi hakkında yorum yazabilirsiniz.
Lütiye terimi hakkındaki yorumlar

Lütiye hakkında henüz yorum yazılmamış. Üstteki formu kullanarak ilk yorumu yazabilirsiniz.

Lütiye ile ilgili benzer terimler:

Lustig (Alm.): Keyifli, neşeli.

Lirik şiir: Eski Yunan'da lir eşliğinde okunan şiir; coşkun ve esinli. Lirik: şarkı sözü için yazılan şiir. Lyric (İng.).

Lied (Al.): 1- Hem müziği, hem şiiri lirik olan bir tür şarkı. Özel tarzlarda yazılmış olanları olduğu gibi marş, dans ve halk liedleri vardır. İlk lied şekilleri Almanya'nın gezginci şarkıcıları olan Minnesänger ve Meistersingerler tarafından söylenirdi. Ondördüncü Yüzyıldan itibaren lied bazı müzik aletlerinin eşliğiyle çalınıp söylenmeye başlandı. O zaman en önemli lied bestecileri; Hofhaimer; Dietrich, Senfi ve Hassler'dir. Onaltıncı Yüzyıldan itibaren lied İtalyan kanzonettalarının ve madrigallerinin etkisinde kaldı. Onyedinci Yüzyıldan itibaren Heinrich Albert, Dedekind, Harsdöffer, Vötter ile tekrar değerlendi. 1753'te Berlin Okulunun etkisiyle yeni bir şekli, Prusya lied'i meydana çıktı. Sonra gelen bestekârlar özel olarak birçok liedler bestelediler. Bunların başında Beethoven gelir. Sonraları Schubert, Schumann, Liszt, Wagner, Brahms, Hugo Wolf, Richard Strauss bu türde önemli eserler bestelediler.

2- Bir şiir üzerine yazılmış, genel olarak piyano eşliğindeki şarkı.

Libretto (İt.): "Küçük kitap" anlamına gelir. Opera metni, opera oyunu. Eskiden bu gibi eserler başlıca şair ve yazarlar tarafından yazılırdı. Fransa'da; Quinault, İtalya'da; Zeno ve Metastasio en ünlü metin yazarlarıydı. Sonraları büyük yazarların piyes ve romanları da opera metni olarak düzenlenip bestelendi. Richard Wagner operalarının müziğini ve metnini kendisi yazmıştır.