Manda Yönetimi (Güdüm) Nedir? Ne Demek? Hakkında Kısaca Bilgi

Manda Yönetimi (Güdüm) nedir? ne nemek? hakkında kısaca bilgi

Tarih Terimi Olarak Manda Yönetimi (Güdüm)

Birinci Dünya Savaşı sonrası, siyasal ve ekonomik gücü yeterli olmayan ya da bunları yeterince kullanmasını beceremeyen, kendi kendini yönetemeyen kimi ülkeleri belirli bir düzeye eriştirip bağımsızlığına kavuşturmak üzere, o zamanki birleşmiş uluslar örgütü (Milletler Cemiyeti) yönetmek için bir büyük devlete verilen yetkidir. Emperyalist devletler kendilerine bırakılan topraklarda manda (güdüm) ve himaye (korumacılık) adı altında yönetimler oluşturarak sömürü yöntemlerini değiştirmişlerdir.

Tarih Terimleri Sözlüğü (1857)


Bilgiyi Paylaşın: tweet facebook
Manda Yönetimi (Güdüm) terimi hakkında yorum yazabilirsiniz.
Manda Yönetimi (Güdüm) terimi hakkındaki yorumlar

Manda Yönetimi (Güdüm) hakkında henüz yorum yazılmamış. Üstteki formu kullanarak ilk yorumu yazabilirsiniz.

Manda Yönetimi (Güdüm) ile ilgili benzer terimler:

Mancınık: Topun henüz kullanılmadığı çağlarda, kale kuşatmalarında surları dövmek için, ağır taş gülle fırlatmakta kullanılan, bir ucunda kepçe, diğer ucunda da bir karşı ağırlık bulunan, kaldıraç temeline dayanan ilkel bir savaş aracıdır.

Manastır: 1- Makedonyada bir kentin adıdır.

2- Rahiplerin ve rahibelerin dünya ile ilgilerini keserek yaşadıkları yapıdır. İlk manastır 529 yılında Aziz Benedit tarafından İtalya'da kurulmuştur.

3- Keşişlerin oturduğu binaya verilen ad.

Manas Destanı: 1092 yılında yazımı tamamlanan bir Kırgız destanıdır. Tarihin en uzun destanı olma özelliğine de sahiptir.

Malkoç: Osmanlı Ordusu'nda akıncılar ocağının komutanı. Yiğit.