Sarkıt-Dikit Nedir? Ne Demek? Hakkında Kısaca Bilgi

Sarkıt-Dikit nedir? ne nemek? hakkında kısaca bilgi

Coğrafya Terimi Olarak Sarkıt-Dikit

Kalsiyum karbonatça zengin suların mağara tavanından sızarak içindeki kirecin tavanda birikmesi ile sarkıtlar, damlayarak tabanında birikmesi ile dikitler oluşur. Karstik alanlardaki mağaralarda görülen bu şekillerin en güzel örnekleri Damlataş Mağarası'nda bulunmaktadır.

Coğrafya Terimleri Sözlüğü (1146)


Bilgiyi Paylaşın: tweet facebook
Sarkıt-Dikit terimi hakkında yorum yazabilirsiniz.
Sarkıt-Dikit terimi hakkındaki yorumlar

Sarkıt-Dikit hakkında henüz yorum yazılmamış. Üstteki formu kullanarak ilk yorumu yazabilirsiniz.

Sarkıt-Dikit ile ilgili benzer terimler:

Rüzgarın Frekansı (Esme Sıklığı): Rüzgarın yıl içinde belirli bir yönden esme sıklığına rüzgar frekansı denir. Esme sıklığı rüzgar frekans gülleri ile gösterilir. Bir bölgede belirli bir sürede rüzgarların en sık estiği yöne egemen rüzgar yönü denir. Örneğin Ankara Meteoroloji İstasyonu verilerine göre, Ankara'ya ait yıllık ortalama rüzgar frekans gülüne bakıldığında, yıl içinde kuzeydoğudan esen rüzgarların toplam 5000 esme sayısı ile en fazla olduğu görülür. Yani egemen rüzgar yönü kuzeydoğudur.

Rüzgar Erozyonu: Bitki örtüsünün olmadığı ya da cılız olduğu yerlerde toprağın rüzgarlarla yerinden kopartılarak taşınmasına rüzgar erozyonu denir.

Rüzgar: 1- Atmosferdeki havanın Dünya yüzeyine yakın, yüksek basınçtan alçak basınca doğru kendiliğinden oluşan ve genelde yatay hareketleridir.

2- Hava kütlelerinin yatay yöndeki hareketlerine rüzgar denir.

Projeksiyon: Dünya'nın küreselliği nedeniyle, haritalarda ortaya çıkan hataları en aza indirmek için çeşitli yöntemler kullanılır. Bunun için yerkürenin paralel ve meridyen ağının belirli kurallara göre düz bir kağıda geçirilmesi gerekir. Bu sisteme projeksiyon(İz Düşüm) denir.