Ses Titrekliği Nedir? Ne Demek? Hakkında Kısaca Bilgi

Ses Titrekliği nedir? ne nemek? hakkında kısaca bilgi

Diksiyon ve Hitabet Terimi Olarak Ses Titrekliği

Sesiniz gür olabilir ya da cılız çıkabilir; ama her iki durumda da titreklik olabilir. Bu kusur şarkı söylerken fark edilmeyebilir; ama konuşurken hemen kendini belli eder. Bu durum diksiyon açısından kusur sayılır.

Diksiyon ve Hitabet Terimleri Sözlüğü (106)


Bilgiyi Paylaşın: tweet facebook
Ses Titrekliği terimi hakkında yorum yazabilirsiniz.
Ses Titrekliği terimi hakkındaki yorumlar

Ses Titrekliği hakkında henüz yorum yazılmamış. Üstteki formu kullanarak ilk yorumu yazabilirsiniz.

Ses Titrekliği ile ilgili benzer terimler:

Kuvvetsizlik: Sesiniz kuvvetsiz ve yetersiz olabilir. Bu da hafif sesle konuşma alışkanlığından ve alıştırma yapmamaktan meydana gelmektedir.

Konuşurken seslerin kuvvetsiz, cılız bir şekilde çıkması, konuşulan kişinin konuşmanızı anlamamasına bunun sonucunda iletişim sorunları yaşanmasına meydan vermektedir.

Selen: Seleni gürültü niteliğinde olmayan ses diye tanımlayabiliriz. Türkçede kullanılan selenler, ünlü harflerdir. Bunlar a,e,ı,i,u,ü,o,ö harfleridir.

Sağdeyi: Sağdeyi, sözcüklerin söyleniş özelliklerine dikkat ederek sözcükleri söylerken seslerin değerini vererek hecelerin vurgusuna, uzunluğuna, kısalığına önem vererek seslendirmektir.

Her sözcükte ses baskısı "şiddet vurgusu" yapılması gereken bir hece bulunmaktadır. Türkçede şiddet vurgusu diğer adıyla da kelime vurgusu genellikle son hecede bulunur. Yabancılar Türkçe konuşurken çoğunlukla ilk heceye vurgu yaptıkları için konuşmaları garip bir havaya bürünür.

Hece: Ağzımızdan bir kerede çıkan ses topluluğuna hece denir. Heceler birleşerek kelimeleri meydana getirmektedirler.