Tekrar İşareti Nedir? Ne Demek? Hakkında Kısaca Bilgi

Tekrar İşareti nedir? ne nemek? hakkında kısaca bilgi

Müzik-Dans Terimi Olarak Tekrar İşareti

Bir müzik parçasının bir bölümü veya bütünü tekrar edilecekse o kısımları tekrar yazmayıp, bir işaret ile geriye cevap verilir. Bu işaret, Ölcü çizgisinin yanına kalın bir çizgi çekilerek ve portenin ikinci ve üçüncü aralıklarına birer nokta koyularak yapılır. Bu işarete tekrar işareti denir. (Röpriz: Genellikle başa dönüleceğini veya 2. defa görüldüğü yerden 1. defa görüldüğü yere dönüleceğini anlatır.)

Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü (1164)


Bilgiyi Paylaşın: tweet facebook
Tekrar İşareti terimi hakkında yorum yazabilirsiniz.
Tekrar İşareti terimi hakkındaki yorumlar

Tekrar İşareti hakkında henüz yorum yazılmamış. Üstteki formu kullanarak ilk yorumu yazabilirsiniz.

Tekrar İşareti ile ilgili benzer terimler:

Senyö: Bir müzik eserinde ikinci defa konulduğu yerden, birinci defa konulduğu yere dönüleceğini ve SON yazılan yerde bitirileceğini belirtir.

Dolap: Bir müzik parçasında, bir bölümün tekrar edilmesi istenir, fakat tekrar edilecek bölümün sonunda veya sonuna doğru bir değişiklik de yapılmış olabilir. Değişiklik yapılan bölüm yazılır ve önüne çalınacak bölümün üstüne (1) , ikinci bölümün üstüne de (2) yazılır.

Normal çalışta önce 1 yazılı bölüm çalınır, tekrarında ise 1 yazılı bölüm atlanır ve 2 yazılı bölüm çalınır. Porte üzerinde 1. ve 2. defa çalınacak bölümler çizilerek gösterilir. Bu işarete dolap adı verilir.

Akolat: İki farklı partinin(satırın) birleştirilmesine, çift satır oluşturmaya yarayan bağa akolat denir. Akolat en çok piyano notasında kullanılmaktadır.

Sebare (Cebare): Ölçüde bulunan notalar yarı değeri kadar okunur.