Tudun Nedir? Ne Demek? Hakkında Kısaca Bilgi

Tudun nedir? ne nemek? hakkında kısaca bilgi

Tarih Terimi Olarak Tudun

İslamiyet öncesi Türk devletlerinde vergiye bağlanan diğer devletlerden vergilerin tahsili ve denetimi işi "Tudun" adı verilen memurlar tarafından yapılmıştır.

Tarih Terimleri Sözlüğü (1857)


Bilgiyi Paylaşın: tweet facebook
Tudun terimi hakkında yorum yazabilirsiniz.
Tudun terimi hakkındaki yorumlar

Tudun hakkında henüz yorum yazılmamış. Üstteki formu kullanarak ilk yorumu yazabilirsiniz.

Tudun ile ilgili benzer terimler:

Şad: İslamiyet öncesi Türk devletlerinde Kağan'ın erkek çocuklarının, devlet yönetiminde tecrübe kazanmaları için ülkenin çeşitli bölgelerinde "Şad" adı verilen kişilerin yanında eğitilmeleri sağlanırdı.

İkili Sistem: İslamiyet öncesi devlet; doğu-batı veya sağ-sol olmak üzere ikiye bölünerek yönetilmiştir. Türk inanç ve düşünüş sisteminde doğu, kutsal kabul edildiğinden devletin merkezi doğuda bulunmuştur ve devletin başına da doğuda bulunan Kağan geçmiştir. Batıya ise, Kağan'ın kardeşlerinden biri veya Kağan'ın oğlu atanmış, bu kişiye de "Yabgu" ünvanı verilmiştir.

Toygun: İslamiyet öncesi Türk devletlerinde Kurultaya katılma hakkı bulunan kişilere "Toygun" adı verilmekteydi.

Kurultay-Kengeş: İslamiyet öncesi Türk Devletlerinde Devlet, Kağan ailesinin malı olarak kabul edilmekle birlikte, devlet işleri, "Kurultay" veya "Kengeş" olarak adlandırılan danışma meclisi aracılığıyla yürütülmüş; çeşitli sosyal, askerî, siyasî ve dinî konular bu Kurultaylarda görüşülüp, karara bağlanmıştır.