Zincirleme Ad Tamlaması Nedir? Ne Demek? Hakkında Kısaca Bilgi

Zincirleme Ad Tamlaması nedir? ne nemek? hakkında kısaca bilgi

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Zincirleme Ad Tamlaması

Tamlayanı, tamlananı veya her ikisi de ad tamlaması biçiminde olan iç içe girmiş tamlama türü; bir ad tamlamasının ikinci bir ad tamlaması kurması: Hediye ettiğiniz kitapların listesinin yazılması tamamlandı mı? vb.

Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü (594)


Bilgiyi Paylaşın: tweet facebook
Zincirleme Ad Tamlaması terimi hakkında yorum yazabilirsiniz.
Zincirleme Ad Tamlaması terimi hakkındaki yorumlar

Zincirleme Ad Tamlaması hakkında henüz yorum yazılmamış. Üstteki formu kullanarak ilk yorumu yazabilirsiniz.

Zincirleme Ad Tamlaması ile ilgili benzer terimler:

Zarf: Fiillerin, sıfatların, sıfat-fiillerin ve görev bakımından zarf niteliğindeki kelimelerin anlamlarını zaman, ölçü, niteleme, yer, yön, vasıta, miktar, şart gibi çeşitli bakımlardan etkileyerek daha belirgin duruma getiren veya sınırlayan kelime türü: dün, bugün, ileri, geri daha vb.

Zarf Fiil: Ulaç veya bağ fiil de denen eylemsi türü. Zarf-fiil: Cümlede yüklemin anlamını çeşitli yönlerden etkileyen ve fiilden -(y)a, -(y)ı, -(y)arak, -dıkta, -ken, -ma, -dan, -maksızın, -(y)ınca, -(y)ıp, - dıkça gibi belirli bazı eklerle yapılan, kişi ve zaman belirtmeden soyut bir hareket kavramı anlatan, bir esas fiilden sonra gelerek yardımcı fiillerle birleşik fiiller kuran ve zarf olarak fiilin anlamını, zaman ve yer bakımından tamamlayan kelime: Ama Güldane dönüp bakmadı bile. (T.Buğra, Yağmur Beklerken, s.122)

Zamir: 1. Kişilerin ve canlı cansız ad grubundaki varlıkların yerini tutma, onları işaret veya soru yolları ile temsil etme görevi yüklenmiş olan ad soylu kelime türü.

2. Kendileri ad olmadığı halde adların yerini tutan ve onları anımsatan sözcüklere adıl (zamir) denir.

Zaman Zarfı: Cümlede fiilin karşıladığı oluş ve kılışı zaman bakımından belirgin duruma getiren ve sınırlandıran zarf: Benim eskiden hem mektep arkadaşım hem komşum bir Süleyman vardı. (P.Safa, Biz İnsanlar, s.74).

Eylemin ne zaman olduğu sorusuna yanıt veren "dün, şimdi, yarın, öğleyin..." gibi sözcükler zaman zarfıdır.