Dor Düzeni Nedir? Ne Demek? Hakkında Kısaca Bilgi

Dor Düzeni nedir? ne nemek? hakkında kısaca bilgi

Arkeoloji Terimi Olarak Dor Düzeni

1- Antik mimarlıkta kullanılan düzenlerin kurallara en bağlı olanı. Ahşap tekniğine özgü detayların taşa geçirilmesiyle ortaya çıkmıştır.

2- Yunanistan'daki tapınaklarda çok sık, Anadolu'da ise ender kullanılan mimari düzene verilen ad. Bu düzende sütunlar doğrudan taban düzlemine oturur ve sütun kaidesi yoktur. Sütun gövdesinde genellikle yirmi adet sığ yiv, keskin bir kenar oluşturacak biçimde birleşir.

Arkeoloji Terimleri Sözlüğü (574)


Sanat Terimi Olarak Dor Düzeni

Yunan mimarlığında bir tapınak üslubu.

Sanat Terimleri Sözlüğü (1043)


Bilgiyi Paylaşın: tweet facebook
Dor Düzeni terimi hakkında yorum yazabilirsiniz.
Dor Düzeni terimi hakkındaki yorumlar

Dor Düzeni hakkında henüz yorum yazılmamış. Üstteki formu kullanarak ilk yorumu yazabilirsiniz.

Dor Düzeni ile ilgili benzer terimler:

Dolmen: Tarih öncesine ait, mezar olarak kullanıldığı anlaşılan, kabaca yontulmuş iki dikey taş üzerine yatay olarak yerleştirilmiş bir taştan oluşan yapı.

Dikilitaş: Bir kişi veya olayın, kazanılan zaferin anısına dikilmiş tek parça yüksek taş.

Dışa Vurumculuk: Doğacılık, akademicilik ve izlenimcilik akımlarına tepki olarak resim, heykel ve oyma baskı sanatlarında ortaya çıkmış bir anlayış. Dışa vurumculuk, doğanın anlatımı değil insanın içinin yansımasıdır (Bu sanat anlayışında sanatçı, kendi ruhsal durumunun anlatımını doğayla ilgili olmayan parlak renklerle anlatır.).

Dayanma Ayağı: Yüksek yapılarda ana duvarlara binen yapı ağırlığını karşılamak üzere en çok yük binen yere, duvara dik olarak örülen dayanma duvarı.