Emir-i Dad Nedir? Ne Demek? Hakkında Kısaca Bilgi

Emir-i Dad nedir? ne nemek? hakkında kısaca bilgi

Tarih Terimi Olarak Emir-i Dad

Emir-i dad Arapça emir ile Farsça dad (adalet) kelimelerinden oluşmuştur. Geleneksel Türk-İslam hukukunun bir oluşumu olan Divan-ı Mezalim'e bizzat sultanlar başkanlık ederlerdi. Ancak işlerin çoğalmasıyla bu divanda görülen davalara hükümdar adına emir-i dad (emir-i adi, dâdbeg) bakmaya başladı.
Emir-i dad kararlarını yanında oturan ulemaya danışarak verirdi. Onların hem örfi hem de şer'i hukuka dayanarak verdikleri bu kararların adli hayatta çok önemli bir yeri vardı. Emir-i dad, çok güçlü ve nüfuzlu emirlerle vezirleri dahi tevkif ettirebilirdi.

Tarih Terimleri Sözlüğü (1857)


Bilgiyi Paylaşın: tweet facebook
Emir-i Dad terimi hakkında yorum yazabilirsiniz.
Emir-i Dad terimi hakkındaki yorumlar

Emir-i Dad hakkında henüz yorum yazılmamış. Üstteki formu kullanarak ilk yorumu yazabilirsiniz.

Emir-i Dad ile ilgili benzer terimler:

Addetmek: Saymak.
"Bu sözü kendime hakaret addederim."
"Ben böyle bir laf söylemediğini addediyorum."

Kutadgu Bilig: 11. yüzyıl Karahanlı Uygur Türklerinden Yusuf Has Hacib'in Doğu Karahanlı hükümdarı Tabgaç Uluğ Buğra Kara Han'a atfen yazdığı ve takdim ettiği Türkçe eserdir. Hakaniye lehçesiyle yazılmıştır.
Kutadgu Bilig, 11. yüzyıl Karahanlılar devri Türk-İslam kültür muhitinin ortak bir ürünü olup İslamî dönem Türk kültürünün ilk manzum siyasetnâmesidir.

Bozahane: Boza yapılan yer.

boza: Arpa, darı, mısır, buğday vb. tahılların hamurunun ekşitilmesiyle yapılan koyuca, tatlı veya mayhoş içecek.

Motiv: Organizmanın bir ihtiyacını gidermek için onu harekete geçiren etmene güdü veya motiv denir. Güdü veya motiv istekleri, ihtiyaçları, dürtüleri ve ilgileri kapsayan genel bir kavramdır.