Gonozom Nedir? Ne Demek? Hakkında Kısaca Bilgi

Gonozom nedir? ne nemek? hakkında kısaca bilgi

Fen Bilimleri Terimi Olarak Gonozom

İnsanda cinsiyeti belirleyen kromozomlar X ve Y kromozomlarıdır. Bu kromozomların her birine eşey kromozomu (gonozom) denir.

Dişilerde XX, erkeklerde XY kromozomları mevcuttur.

Eşeyli üreyen canlılarda cinsiyeti belirleyen Y kromozomudur. Eğer Y kromozomu varsa erkek yoksa dişidir. Ayrıca cinsiyet erkek tarafından belirlenir çünkü yumurta hiçbir zaman Y kromozomu taşımaz.

Fen Bilimleri Terimleri Sözlüğü (1654)


Biyoloji Terimi Olarak Gonozom

Canlının eşeyinin nasıl olacağı çoğunlukla kromozomlarla ve kromozomlar üzerindeki genlerle belirlenir. Canlıların eşeyinin belirlenmesinde görevli olan genleri taşıyan kromozomlara eşey kromozomları (gonozom) denir.
İnsanlarda eşey kromozomları dişi bireylerde XX, erkek bireylerde ise XY ile gösterilir.

Biyoloji Terimleri Sözlüğü (2076)


Bilgiyi Paylaşın: tweet facebook
Gonozom terimi hakkında yorum yazabilirsiniz.
Gonozom terimi hakkındaki yorumlar

Gonozom hakkında henüz yorum yazılmamış. Üstteki formu kullanarak ilk yorumu yazabilirsiniz.

Gonozom ile ilgili benzer terimler:

Kan Uyuşmazlığı: Hamilelikte annenin Rh(–), bebeğin Rh(+) olması durumunda annenin kanındaki Rh antikorlarının plasentadan bebeğin kanına geçerek bebeğin alyuvarlarını çökeltmesi olayına kan uyuşmazlığı (eritroblastosis fetalis) denir.

Eritroblastosis Fetalis: Hamilelikte annenin Rh(–), bebeğin Rh(+) olması durumunda annenin kanındaki Rh antikorlarının plasentadan bebeğin kanına geçerek bebeğin alyuvarlarını çökeltmesi olayına eritroblastosis fetalis (kan uyuşmazlığı) denir.

Çökelme: 1. Kan hücrelerinin kümeleşerek pıhtılaşması.

2. Bir sıvı içinde dağınık halde bulunan hücre ya da parçacıkların kümeleşmesi.

3. Antijen ve antikorların tepkimesi sonucunda kan hücrelerinin kümeleşmesi.

4. Kan grubu antijenleri (A ve B) ile antikorlarının (anti A ve anti B) bir araya gelmesi sonucunda alyuvarların birbirine yapışması ve iri tanecikli yapılar oluşturmasına çökelme ya da aglütinasyon denir. Çökelme ile oluşan tanecikli yapılar, kan damarlarını tıkayarak ölüme neden olabilir.
İki tip çökelme vardır:
1. Hafif (Kısmi) Çökelme
2. Ağır (Tam) Çökelme

Çok Alellilik: Bir türde bir özellikle ilgili olarak ikiden fazla gen çeşidinin bulunması durumuna çok alellilik denir. Bireyler bu alellerden ancak ikisini taşıyabilir. Bu genlerin birbirlerine karşı baskınlık ve çekiniklik durumlarına bağlı olarak farklı fenotipik kombinasyonlar görülebilir.