Güçler Ayrılığı nedir? ne nemek? hakkında kısaca bilgi
Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Güçler Ayrılığı
Güçler ayrılığı ya da kuvvetler ayrılığı, devlet organları olan yasama, yürütme ve yargı güçlerinin birbirinden ayrılmış olan devletin farklı kurumlarına verilmiş bir devlet yönetim modeli. Güçler Ayrılığı İlkesi olarak bilinir.
Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü (1105)
Bilgiyi Paylaşın:
Güçler Ayrılığı terimi hakkında yorum yazabilirsiniz.
Güçler Ayrılığı terimi hakkındaki yorumlar
Güçler Ayrılığı hakkında henüz yorum yazılmamış. Üstteki formu kullanarak ilk yorumu yazabilirsiniz.
Güçler Ayrılığı ile ilgili benzer terimler:
Retantif:
Gelişimi sona erdiği halde diş kökünün çenede dişlerin geri durumda kalması.
Fikir Akımları:
Sanayi İnkılabı, Fransız İhtilali gibi Avrupa'da meydana gelen tüm bu gelişmeler Osmanlı Devleti'ni siyasi, sosyal ve ekonomik olarak olumsuz etkilediği gibi devleti dağılma noktasına getirdi. Devleti dağılmaktan kurtarmak isteyen bazı yönetici ve aydınlar çeşitli fikirler geliştirdiler.
OSMANLI DEVLETİ FİKİR AKIMLARI
OSMANLICILIK:
Bu düşünceye göre Osmanlı İmparatorluğu'nun sınırları içinde yaşayan herkes ırk, din, dil ayrımı olmaksızın eşit kabul edilmeli; herkes aynı haklara sahip olmalıdır.
İSLAMCILIK:
II. Abdülhamit döneminde devlet politikası haline getirilmiştir. İslamcılık düşüncesine göre toplumu bir arada tutan temel faktör dindir. Hangi ulustan olursa olsun, bütün Müslümanlar halifenin etrafında toplanmalıdır.
TÜRKÇÜLÜK:
Türkçülük düşüncesi sadece Türkiye'de yaşayanları değil, dünyanın her yerindeki Türkleri kapsayan, "Bütün Türkçülük" fikrini canlandırmaya çalışan bir harekettir. Özellikle Orta Asya'da yaşayan Türklerle bir çatı altında toplanmayı amaç edinir.
BATICILIK:
Bu düşünce akımına göre tek kurtuluş yolu çağın fikir ve ihtiyaçlarına uygun medeni bir devlet ve millet haline gelmek, yani batıya ayak uydurmaktır.
Yeniden Değerleme Oranı:
Yeniden Değerleme Oranı, yeniden değerleme yapılacak yılın Ekim ayından bir önceki yılın aynı dönemine göre Üretici Fiyatları Genel Endeksinde (ÜFE) meydana gelen ortalama fiyat artış oranını.
İnsertio:
Kasın kasılması esnasında hareket eden kısma kasın sonlandığı yer veya insertio denir.
Örneğin iki kemiğe tutunan bir çizgili kasın kasılması esnasında kemiklerden biri, diğerine yaklaştırılır. Bu durumda kasın kemik üzerindeki hareket eden kısmına insertio adı verilir.