Jandarma Nedir? Ne Demek? Hakkında Kısaca Bilgi

Jandarma nedir? ne nemek? hakkında kısaca bilgi

Tarih Terimi Olarak Jandarma

Yurt içinde özellikle kırsal alanlarda ve tutukevlerinde bir tür polis olarak genel güvenliği sağlamakla görevli askeri kolluk kuvvetidir. İlk kez XV.yüzyıl'da Fransa'da kurulmuştur. Türkiye'de ki geçmişi 1839'da kurulan Zaptiye örgütüne dayanır.

Tarih Terimleri Sözlüğü (1857)


Bilgiyi Paylaşın: tweet facebook
Jandarma terimi hakkında yorum yazabilirsiniz.
Jandarma terimi hakkındaki yorumlar

Jandarma hakkında henüz yorum yazılmamış. Üstteki formu kullanarak ilk yorumu yazabilirsiniz.

Jandarma ile ilgili benzer terimler:

Jakobenler: Fransız Devrimi'nin en ünlü siyasal grubudur. En etkin üyelerinden biri Robespier'dir. Cumhuriyetçi ve devrimci etkinliklerini 1792 yılından sonra giderek arttıran örgüt 1793-1794 yıllar-ında hükümeti ele geçirerek terör dönemini başlatmıştır. 1794 yılında Robespier'in ölümüyle örgüt gücünü yitirmiştir. Jakobenlik, günümüzde merkeziyetçi ve otoriter bir davranış anlamında kullanılıyor ama, esas olarak, cumhuriyetçi, demokrat ve sosyalist bir tutumu içerir.

Jaketatay: Erkeklerin resmi ziyaret ve davetlerde giydikleri, siyah kumaştan yapılmış, etekleri uzun ve ön köşeleri yuvarlak kesilmiş, arkası uzunca yırtmaçlı cekettir.

İyon Düzeni: Antik mimarlıkta kullanılan, iyonya'da geliştirildiği için bu adla anılan düzen. Dor düzenine oranla daha incelmiş sütunları, sütun kaideleri ve volütlü (zıt yönlü kancalı) sütun başlıkları ile ayırt edilir.

İttihat Ve Terakki Cemiyeti: .Abdülhamit'in Osmanlı Mebuslar Meclisi'ni dağıtmasından sonra uygulanmaya başladığı istibdat (baskı) yönetimine karşı 1889 yılında Osmanlı aydınlarınca kurulmuştur. Özellikle Harbiye ve Tıbbiye çevresinde örgütlenen dernek, 1908 yılında Makedonya Ayaklanması'nı düzenlemiştir. Ayaklanmanın hızla genişlemesi üzerine II.Abdülhamit meşrutiyeti yeniden ilan etmek zorunda kalmıştır. Bu gelişmeden sonra siyasal parti özelliğine kavuşmuş ve 31 Mart Ayaklanması'nı bastırdıktan sonra Osmanlı siyasi hayatında belirleyici olmaya başlamışlardır. 14 Ocak 1913 'de düzenlenen Bab-ı Ali Baskını' yla tek başlarına iktidara gelmişlerdir. Osmanlı Devleti'nin Almanya'nın denetimine girmesinde ve I. Dünya Savaşı'na katılmasında önemli bir rol oynamıştır. Osmanlı Devleti'nin I. Dünya Savaşı'ndan yenik çıkmasından ve Mondros Ateşkes Antlaşması'nın imzalanmasından sonra kendini dağıtan örgütün yöneticileri yurt dışına kaçmışlardır.