İyon Düzeni Nedir? Ne Demek? Hakkında Kısaca Bilgi

İyon Düzeni nedir? ne nemek? hakkında kısaca bilgi

Tarih Terimi Olarak İyon Düzeni

Antik mimarlıkta kullanılan, iyonya'da geliştirildiği için bu adla anılan düzen. Dor düzenine oranla daha incelmiş sütunları, sütun kaideleri ve volütlü (zıt yönlü kancalı) sütun başlıkları ile ayırt edilir.

Tarih Terimleri Sözlüğü (1857)


Arkeoloji Terimi Olarak İyon Düzeni

Antik mimarlıkta kullanılan, İyonya'da geliştirildiği için bu adla anılan düzen. Dor düzenine oranla daha incelmiş sütunları, sütun kaideleri ve volütlü sütun başlıkları ile ayırt edilir.

Arkeoloji Terimleri Sözlüğü (574)


Sanat Terimi Olarak İyon Düzeni

Yunan tapınak mimarlığında kullanılmış bir sütun düzeni ve mimarlık üslubu. Sütun başlıklarında sarmallı süs ögeleri, sütun altlarında ise Dor düzeninden ayrı olarak altlıklar bulunur. Sütun gövdesi yukarıdan aşağıya yivlidir. Bu düzende ayna ve üçüz yivler yoktur. Sütunlar Dor düzenindekinden daha yüksek ve incedir.

Sanat Terimleri Sözlüğü (1043)


Bilgiyi Paylaşın: tweet facebook
İyon Düzeni terimi hakkında yorum yazabilirsiniz.
İyon Düzeni terimi hakkındaki yorumlar

İyon Düzeni hakkında henüz yorum yazılmamış. Üstteki formu kullanarak ilk yorumu yazabilirsiniz.

İyon Düzeni ile ilgili benzer terimler:

İlkel Sanat: İlkellerin, güzel duyusal amaçtan çok dinsel ve toplumsal amaca yönelik, görevsel nitelikteki sanatı.

İkonoklazma: Bizans tarihinde 8. yy.da her tür tasvirin ve ikonların yasaklandığı, kırıldığı, çatışmalarla geçen, resimlerde sadece bitkisel ve geometrik motifli ögelere yer verildiği, akım hâline gelen dönem.

İç Mimari: Yapılardaki iç mekân tasarımını ele alan mimari dalı.

Höyük: Eski uygarlıklara ait, tarih boyunca çeşitli nedenlerle yapılan yerleşme bölgelerinde yıkıntıların üst üste birikmesi sonucunda oluşan ve çoğu kez içinde yapılara ait kalıntıların bulunduğu küçük tepelere verilen ad.