Maniheizm Nedir? Ne Demek? Hakkında Kısaca Bilgi

Maniheizm nedir? ne nemek? hakkında kısaca bilgi

Tarih Terimi Olarak Maniheizm

Mani tarafından İran'da kurulan Musevilik dışın-daki bütün dinlerin pek çok özelliklerinin birleş-tirilmesiyle ortaya çıkan bir dindir. Öğretinin temeli iyilik kötülük karşıtlığına (Mazdaizm) da-yanmaktadır. İyilik; ışık ve ruhtur, kötülük de karanlık ve bedendir. Süryanice yazılmış ve Mani'ye dayandırılan yedi kutsal metin bu dinin temelini oluşturur.

Tarih Terimleri Sözlüğü (1857)


Bilgiyi Paylaşın: tweet facebook
Maniheizm terimi hakkında yorum yazabilirsiniz.
Maniheizm terimi hakkındaki yorumlar

Maniheizm hakkında henüz yorum yazılmamış. Üstteki formu kullanarak ilk yorumu yazabilirsiniz.

Maniheizm ile ilgili benzer terimler:

Manifesto: 1.Bildiri.
2.Bir yük gemisinde bulunan ticaret mallarını gösteren ve kaptan tarafından yükün boşaltılacağı liman gümrük yönetimine verilen bildirge.

Mangır: Osmanlı Dönemi'nde kullanılan iki buçuk para değerindeki bakır sikkedir.(Mangır: Bakır)

Manda Yönetimi (Güdüm): Birinci Dünya Savaşı sonrası, siyasal ve ekonomik gücü yeterli olmayan ya da bunları yeterince kullanmasını beceremeyen, kendi kendini yönetemeyen kimi ülkeleri belirli bir düzeye eriştirip bağımsızlığına kavuşturmak üzere, o zamanki birleşmiş uluslar örgütü (Milletler Cemiyeti) yönetmek için bir büyük devlete verilen yetkidir. Emperyalist devletler kendilerine bırakılan topraklarda manda (güdüm) ve himaye (korumacılık) adı altında yönetimler oluşturarak sömürü yöntemlerini değiştirmişlerdir.

Mancınık: Topun henüz kullanılmadığı çağlarda, kale kuşatmalarında surları dövmek için, ağır taş gülle fırlatmakta kullanılan, bir ucunda kepçe, diğer ucunda da bir karşı ağırlık bulunan, kaldıraç temeline dayanan ilkel bir savaş aracıdır.