Ney Nedir? Ne Demek? Hakkında Kısaca Bilgi

Ney nedir? ne nemek? hakkında kısaca bilgi

Fen Bilimleri Terimi Olarak Ney

Türk müziğinde yer alan, kaval biçiminde, yanık sesli, kamıştan bir üflemeli çalgı.

Fen Bilimleri Terimleri Sözlüğü (1654)


Müzik-Dans Terimi Olarak Ney

Ney içi boş kamıştan yapılmış nefesli bir musiki aletidir. Üflenen kısmına başpare denir. Seslerin temiz çıkmasını bu kısım sağlar. Üstte 6, Altta 1 deliği vardır. Ney çalana Neyzen çok nadir de Nayi denir.Her neyin bir oktav tiz yapılmışına nısfiye birbirlerinden yarım ses farklı akort da yapılmışına Ma'beyn denir.

Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü (1164)


Bilgiyi Paylaşın: tweet facebook
Ney terimi hakkında yorum yazabilirsiniz.
Ney terimi hakkındaki yorumlar

Ney hakkında henüz yorum yazılmamış. Üstteki formu kullanarak ilk yorumu yazabilirsiniz.

Ney ile ilgili benzer terimler:

Kaval: İlk nefesli sazlardandır. Yurdumuzun her yerinde zevkle çalınıp dinlenen en hisli nefesli sazlarımızdandır. 30 ile 80 cm arasında çok çeşitli boyları vardır. Kamıştan, kemikten, ağaç ve metalden yapılır. En güzeli erik ağacından yapılan kavaldır. Kavallar dilli ve dilsiz olarak ikiye ayrılır. Üst yüzeyde 7 Altta 1 delik mevcuttur.

Kavallarda 2,5-3 oktav ses sahaları vardır. Ayrıca her yarım ses için yapılmış kavallar vardır.

Kanun: Kanun'u aslen bir Türk olan ve Türkistan'ın Farab kasabasında doğan (870-950) zamanının büyük filozofu ve musiki bilgini olarak tanınan Farabi'nin icat ettiğini birçok kaynaklar belirtmektedir. Kanunda teller her ses için üçerli olarak 24-25 ses sıralanır. Toplam olarak 72 ile 75 tel takılır. Kanun her iki elin işaret parmaklarına takılan özel yüksüklere tutturulmuş 'BAĞA' mızraplarla tellere vurularak çalınır.kanunda 3.5 oktav ses aralığı vardır.

Saksafon: Saksafonlar tek kamışlı, metal sazlardır. İlk yapılışları ise 1840 lı yıllara rastlar. Adohphe Sax(1814-1849) adlı, Belçikalı bir nefesli saz yapımcısı tarafından yapımları gerçekleştirilmiştir. Sazların adları da yapımcısının adından kaynaklanmaktadır. Bakır, pirinç, alpaka ve gümüş gibi madenlerden yapılan saksafonlar, klarnetler gibi bek ve kamışlı, kıvrık boyunlu geniş kalaklıdırlar

Saksafon ailesi beş sazdan oluşur:
1-Soprano 2-Alto 3-Tenor 4-Bariton 5-Bas

Âşık Sazı: Âşıkların (Halk Ozanlarının) çalmış oldukları bağlamaya âşık sazı denilmektedir. Normal bağlama ile aralarında pek az fark vardır. Sapı daha kısadır. 13-15 perdesi vardır. Dip perdesi (re) değil (do) dur.6 tellidir, nadir olarak (9) telli olur.