Üniter Devlet Nedir? Ne Demek? Hakkında Kısaca Bilgi

Üniter Devlet nedir? ne nemek? hakkında kısaca bilgi

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Üniter Devlet

Devletin ülke, millet ve egemenlik unsurları ile yasama, yürütme ve yargı organları bakımından teklik özelliği gösterdiği devlettir. Ör;Türkiye, Japonya, Norveç, Portekiz, Fransa, İngiltere ve Yunanistan gibi.

Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü (1105)


Bilgiyi Paylaşın: tweet facebook
Üniter Devlet terimi hakkında yorum yazabilirsiniz.
Üniter Devlet terimi hakkındaki yorumlar

Üniter Devlet hakkında henüz yorum yazılmamış. Üstteki formu kullanarak ilk yorumu yazabilirsiniz.

Üniter Devlet ile ilgili benzer terimler:

İstirdat: Geri alma; alınma; geri isteme.

İstirdat Davası: Mal üzerindeki yitirilmiş egemenliği, tasarruf gücünü geri almak, yeniden ele geçirmek için açılan dava.

Onlu Teşkilat: Tarihte düzenli ilk Türk ordusunu Mete Han MÖ 209'da kurmuştur. Mete Han'ın ordusunda, 10 000 atlıdan oluşan en büyük birlik "tümen" olarak adlandırılmıştır. Tümenler binlere, binler yüzlere, yüzler onlara ayrılmış, her birinin başına tümenbaşı, binbaşı, yüzbaşı ve onbaşı rütbelerine sahip komutanlar görevlendirilmiştir. Mete Han'ın kurduğu bu sisteme onlu teşkilat adı verilmiştir.

Onlu teşkilat, günümüze kadar hüküm süren diğer Türk devletleri ile süregelmiştir.
Asya Hunları, Avrupa Hunları, Kök Türkler, Selçuklular ve Osmanlılar Dönemi'nde Türk ordusu bu sistem sayesinde dünyanın sayılı ordularından birisi olmuştur. Ayrıca geçmişten günümüze dünyadaki modern ordular, bu onlu teşkilatı temel alarak ordularını bu şekil düzenlemiştir.

Türk toplumlarındaki onlu teşkilatın sosyal ve idari açıdan iki önemli işlevi vardır. Bunlardan biri devlet güçlerinin tümü (boy, soy gibi) ayrımlara bakılmadan onlu sisteme göre bölünmüş ve merkezden atanan komutanlar aracılığı ile hükümdara
bağlanmıştır. Böylece herkesin birbirine yardımcı olduğu bir millet birliği meydana getirilmiştir. İkinci işlevi de devletin bütün idarecileri, aynı zamanda asker oldukları için ordunun görev ciddiyeti sivil ve idari yapıya yansımıştır. Böylece
devletin askerî disiplin içinde çalışması temin edilmiş ve bu durum Türklere neden ordu-millet denildiğini de açıklamıştır.

Kaynak: Tarih 9 Ders Kitabı (MEB)

Gonozom: İnsanda cinsiyeti belirleyen kromozomlar X ve Y kromozomlarıdır. Bu kromozomların her birine eşey kromozomu (gonozom) denir.

Dişilerde XX, erkeklerde XY kromozomları mevcuttur.

Eşeyli üreyen canlılarda cinsiyeti belirleyen Y kromozomudur. Eğer Y kromozomu varsa erkek yoksa dişidir. Ayrıca cinsiyet erkek tarafından belirlenir çünkü yumurta hiçbir zaman Y kromozomu taşımaz.