Etnoloji Nedir? Ne Demek? Hakkında Kısaca Bilgi

Etnoloji nedir? ne nemek? hakkında kısaca bilgi

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Etnoloji

İnsanların milletlere ayrılışını; bunların nereden çıktığını, oluşumunu, yeryüzüne yayılışını, aralarındaki niteliklerini inceleyip karşılaştıran ve sınıflayan bilimdir.
"Irkların kökenini, biyolojik ve fiziksel özelliklerini ve değişimlerini antropoloji inceler. Etnoloji ise ırkların türeyişi, dağılışı, faaliyetleri ve ilişkileriyle de ilgilenir. Yani ırkların kültürel ve toplumsal özellikleri etnolojinin konusudur.Türklerin beyaz ırktan gelmesi antropolojinin bulgusudur. Türklerin kendilerine has bir bozkır kültürüne sahip olmaları bu yönleri sayesinde başka milletlerden ayrılmaları ise etnolojinin konusudur."

Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü (1105)


Tarih Terimi Olarak Etnoloji

Toplumların (halkların) yapısını, kültür özelliklerini ve köklerini inceleyen halk bilimidir. Halkları ve kültürlerini sınıflandırır, onların kaynaklarını ve dağılımlarını, göç eylemlerini ve yayılışlarını araştırır.

Tarih Terimleri Sözlüğü (1857)


Coğrafya Terimi Olarak Etnoloji

Eski ve yeni toplumların kültürlerini inceleyen, maddi ve manevi kültür unsurlarını sistemli olarak açıklama, karşılaştırmalar yapmak suretiyle insanlığın kültür tarihini esas alan bilim dalı. Halk bilgisi.

Coğrafya Terimleri Sözlüğü (1146)


Bilgiyi Paylaşın: tweet facebook
Etnoloji terimi hakkında yorum yazabilirsiniz.
Etnoloji terimi hakkındaki yorumlar

Etnoloji hakkında henüz yorum yazılmamış. Üstteki formu kullanarak ilk yorumu yazabilirsiniz.

Etnoloji ile ilgili benzer terimler:

Etnik: Bir kavme ait olan. O kavimle ilgili

Yatırım: Beslenme, barınma, eğitim gibi alanlar için yapılan harcamalar.

Dağınık Yerleşme: Su kaynaklarının ve yağışın fazla, yer şekillerinin engebeli, tarım arazisinin az ve parçalı olduğu bölgelerde evler birbirinden uzak ve mesafeli kurulmuştur. Bu tür yerleşme dokusuna dağınık yerleşme denir.

Bu yerleşmelerde birbirinden uzak meskenler patika yollarla birbirine bağlanmıştır. Dağınık yerleşmeler Türkiye’de daha çok Karadeniz kıyı kuşağında dağ yamaçlarındaki
kırsal kesimlerde görülür.

ÇED Raporu (Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu): Hava, su, toprak kaynaklarının kullanımı ile ilgili işletmelerin, daha projelendirme aşamasında iken çevreye zarar vermeyecek, (ya da limiti geçmeden zarar verecek) çevrenin niteliğini bozmayacak, koruyacak şekilde planlamasını kontrol altına almak için çeşitli bilim ve meslek dallarından uzman kişilerin birlikte hazırlayıp ilgili mercilerin tetkik ve onayına sundukları ve savunmasını yaptıkları ortak rapor.