Karbon Ayak İzi Nedir? Ne Demek? Hakkında Kısaca Bilgi

Karbon Ayak İzi nedir? ne nemek? hakkında kısaca bilgi

Ekoloji - Çevre Terimi Olarak Karbon Ayak İzi

Birim karbondioksit cinsinden ölçülen kurum veya bireylerin ulaşım, ısınma, elektrik tüketimi v.b faaliyetlerinden kaynaklanan toplam sera gazı emisyon miktarıdır.

Ekoloji - Çevre Terimleri Sözlüğü (197)


Biyoloji Terimi Olarak Karbon Ayak İzi

Her insanın ulaşım, ısınma, enerji tüketimi veya satın aldığı her türlü ürün neticesinde atmosfere yayılmasına neden olduğu karbon miktarını anlatmak üzere kullanılan bir terimdir.

Başka bir ifadeyle, aldığımız her ürün veya gerçekleştirdiğimiz her faaliyet için gerekli olan enerjinin üretilmesi sırasında atmosfere salınan karbon gazı toplamını ifade etmektedir.

Bir yıllık zaman dilimi içinde bir insanın solunum, fosil yakıt kullanımı gibi nedenlerle atmosfere verdiği CO2 miktarına karbon ayak izi denir.

Biyoloji Terimleri Sözlüğü (2076)


Bilgiyi Paylaşın: tweet facebook
Karbon Ayak İzi terimi hakkında yorum yazabilirsiniz.
Karbon Ayak İzi terimi hakkındaki yorumlar

Karbon Ayak İzi hakkında henüz yorum yazılmamış. Üstteki formu kullanarak ilk yorumu yazabilirsiniz.

Karbon Ayak İzi ile ilgili benzer terimler:

Küresel İklim Değişikliği: İnsan etkinlikleri sonucunda havaya salınan sera gazlarının atmosferde artmasıyla sera etkisi oluşturması ve yerküreden uzaya yayılan ısıyı geri çevirerek küresel ölçekte iklim değişikliğine yol açması.

Kemoototrof: Ototrof beslenen canlılar, karbon kaynağı olarak havadaki karbondioksit ve inorganik maddeleri kullanarak kendi besinini üretebilen canlılardır. Bu canlılar, besin üretirken kullandığı enerji türüne fotoototrof ve kemoototrof olmak üzere ikiye ayrılır.

Kemoototroflar, kimyasal bağ enerjisini kullanarak inorganik maddelerden organik besin sentezler. Kemosentez reaksiyonlarında ışık enerjisine ihtiyaç olmadığı için gece gündüz devam edebilir.

Amonyak, hidrojen, sülfür gibi inorganik maddeleri oksitleyerek elde ettiği kimyasal enerji ile inorganik maddelerden organik madde sentezleyen bu canlılara kemoototrof adı verilir.

Nitrat, demir, kükürt bakterileri kemosentez yoluyla beslenen canlılara örnektir. Örneğin, nitrit bakterileri nitriti, nitrata dönüştürerek açığa çıkan enerji ile ATP oluşturur. Daha sonra ise bu enerjiyi inorganik maddeleri besin hâline getirirken kullanır.

Şehir Elektriği: Şehir elektriği 50-60 Hz'lik (50-60/sn) salınımı olan, 220 Voltluk alternatif akımdır. Şehir elektriği genellikle jeneratörler sayesinde üretilir.

Cansız: 1. Canını yitirmiş, ölmüş.
"Yolda cansız bir kuş gördüm."

2. Yaşamayan, canlı olmayan (varlık), camit.
"Defter, kalem, çanta cansız nesnelerdir."

3. Gücü kalmamış, güçsüz, mecalsiz hâlde.
"Sabahtan beri yatakta cansız şekilde yatıyor."

4. İlgi çekmeyen, sönük.
"Düğünü çok cansız geçti."

5. Durgun.
"Son günlerde satışlar çok cansız."