Vezir Nedir? Ne Demek? Hakkında Kısaca Bilgi

Vezir nedir? ne nemek? hakkında kısaca bilgi

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Vezir

Bakanlık ve valilik gibi önemli görevleri yerine getiren ve paşa ünvanlı olan kişi.

Osmanlı Türkçesi Terimleri Sözlüğü (466)


Tarih Terimi Olarak Vezir

Osmanlı imparatorluğu'nda devletin bakanlık, valilik gibi yüksek görevlerinde bulunan ve paşa sanını taşıyan kimselere verilen ad. Sadrazamlıktan sonra gelen en yüksek rütbe. (Vezirler arasında da rütbe farkı vardı).

Tarih Terimleri Sözlüğü (1857)


Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Vezir

Devlet işlerinin yürütülmesinde sadrazama yardımcı olurlardı. Sınırların genişlemesiyle sayıları artmıştır. Günümüz bakanları diyebiliriz.

Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü (1105)


Bilgiyi Paylaşın: tweet facebook
Vezir terimi hakkında yorum yazabilirsiniz.
Vezir terimi hakkındaki yorumlar

Vezir hakkında henüz yorum yazılmamış. Üstteki formu kullanarak ilk yorumu yazabilirsiniz.

Vezir ile ilgili benzer terimler:

Vezir-i Azam (Sadrazam): Osmanlı Devletinde Padişahtan sonra en yetkili ve en yüksek devlet memurudur. Devlet memurlarını atama ve görevden alma sadrazamın işidir. Padişahın mührünü özel bir kese içinde taşırdı. Padişah sefere çıkmadığı zaman Serdar-ı Ekrem ünvanıyla orduya komuta ederdi. Günümüz de Başbakan diyebiliriz.

Divan-ı Hümayun (Divan): Osmanlılarda devletin önemli işlerinin görüşülüp karara bağlandığı kuruldur. Divan bir danışma organıdır, yani son söz padişaha aittir. Divan'ın başkanı padişahtı. Divan'a Fatih Sultan Mehmet Dönemi'nden itibaren sadrazamlar (Veziriazam) başkanlık etmiştir. Divan Orhan Bey döneminde kurulmuş, II. Mahmut tarafından kaldırılarak yerine nazırlıklar (bakanlıklar) kurulmuştur. Divan bugünkü Bakanlar Kurulu gibi çalışırdı.

Yaya ve Müsellemler: Türklerden meydana getirilen bu ordunun atsız askerlerine "yayalar", atlı askerlerine ise "müsellemler" adı verildi. Savaş sırasında yol yapar ve köprü kurarlardı. Kale tamiri, inşası, hendek kazımı da yaparlardı.

Derbent Muhafızları: Askeri ve ticari yolları korurlardı. Hizmetleri karşılığında vergi vermezlerdi.