Küresel Isınma Nedir? Ne Demek? Hakkında Kısaca Bilgi

Küresel Isınma nedir? ne nemek? hakkında kısaca bilgi

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Küresel Isınma

Atmosfere verilen gazların sera etkisi yapması sonucunda dünya atmosferi ve okyanuslarının ortalama sıcaklıklarında belirlenen artışa verilen isimdir.

Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü (1105)


Coğrafya Terimi Olarak Küresel Isınma

Atmosferde karbondioksit ve ısıyı tutan diğer gazların düzeyinin yükselmesidir.

Coğrafya Terimleri Sözlüğü (1146)


Turizm ve Otelcilik Terimi Olarak Küresel Isınma

Dünya yüzeyindeki ısının 'sera etkisi' sonucunda giderek artması ve buna bağlı olarak önemli iklim değişiklikleri meydana gelmesi şeklindeki coğrafî oluşum.

Turizm ve Otelcilik Terimleri Sözlüğü (1640)


Fizik Terimi Olarak Küresel Isınma

Dünyanın atmosferinin ortalama sıcaklığının, 19. yüzyıldan bu yana belirgin bir hızla artıyor olmasıdır.

Fizik Terimleri Sözlüğü (571)


Biyoloji Terimi Olarak Küresel Isınma

Yeryüzündeki bitki örtüsünün azalması, fosil yakıtların kullanımının artması, fabrika bacalarındaki zehirli gazların filtre edilmeden atmosfere verilmesi, deodorant kullanımı gibi sebepler atmosferdeki karbondioksit, metan, ozon, azotdioksit ve kloroflorokarbon (CFC) bileşiklerinin artmasına neden olmaktadır. Bu nedenle güneşten gelen ışınlarla atmosfer ve okyanusların sıcaklığı daha da artmıştır. Bu duruma küresel ısınma denir.

Biyoloji Terimleri Sözlüğü (2076)


Bilgiyi Paylaşın: tweet facebook
Küresel Isınma terimi hakkında yorum yazabilirsiniz.
Küresel Isınma terimi hakkındaki yorumlar

Küresel Isınma hakkında henüz yorum yazılmamış. Üstteki formu kullanarak ilk yorumu yazabilirsiniz.

Küresel Isınma ile ilgili benzer terimler:

Hava Kirliliği: İnsan sağlığına zarar verebilecek maddelerin atmosferde birikmesine hava kirliliği denir. Atmosferde bulunan zararlı maddeler katı tanecikler şeklinde askıda, atmosfer nemi içinde çözünmüş ya da gaz hâlinde olabilir.

Besin Hijyeni: Besinlerin sağlıklı bir şekilde üretilmesi, ambalajlanarak korunması uygulamalarına besin hijyeni denir. Ambalajı zarar görmüş, son kullanma tarihi geçmiş gıdalar tüketilmemelidir.

Besin Kirliliği: Biyolojik ve kimyasal etmenler sonucu besinlerin doğal yapısının bozulmasına besin kirliliği denir.

Sera Etkisi: 1. Güneş’ten gelen ışınların büyük bir bölümü uzaya yansıtılırken bir bölümü de atmosfer tarafından tutularak ısının artmasına neden olur. Çeşitli nedenlerle atmosferde oranı artan karbondioksit, metan, su buharı ve diğer gazların oranının artması, atmosferin daha fazla ısı tutmasına neden olur. Bu duruma sera etkisi denir.

2. Ototrof canlılar, CO2 ve su kullanarak organik besin maddelerini sentezler. Oksijenli solunum ve etil alkol fermantasyonu sonucunda ise atmosfere CO2 verilir. Su yosunları ve kara bitkileri, fotosentez yaparak atmosferdeki CO2 oranını düşürürler. Ancak kömür, doğal gaz, fosil yakıtların kullanımı; hücre solunumu, yanardağlar ve orman yangınları atmosferin CO2 oranını artırır. Atmosferdeki CO2 oranı % 0,3'tür. Atmosferdeki CO2 oranının yükselmesi atmosferin ısınmasına neden olur. Bu duruma sera etkisi denir.